ΚΑΙΡΟΣ

Η Ρωσία απειλεί και ο λιγνίτης επιστρέφει

Ο ενεργειακός πόλεμος έχει ξεκινήσει και όλα τα κράτη προσπαθούν να θωρακιστούν απέναντι στη ρωσική απειλή.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Τι θα κάνει ο Πούτιν σε σχέση με το φυσικό αέριο είναι το μεγάλο ερώτημα. Και ακολούθως τι θα κάνει η Γηραιά Ήπειρος αν δεν πάρει το "φιλί της ζωής" από τη Μόσχα. Σε κάθε περίπτωση, η απολιγνιτοποίηση είναι παρελθόν. Προς το παρόν τουλάχιστον. Ο ενεργειακός πόλεμος έχει ξεκινήσει και όλα τα κράτη προσπαθούν να θωρακιστούν απέναντι στη ρωσική απειλή. Ο διπλασιασμός της ηλεκτροπαραγωγής για ένα χρόνο με το ρυπογόνο ορυκτό είναι μονόδρομος, όπως και το άνοιγμα κλειστών ορυχείων. Η ολοκαίνουργια μονάδα της Πτολεμαΐδας (εκτός των υπόλοιπων επτά) θα μπει σε δοκιμαστική λειτουργία και στόχος είναι η συμμετοχή συνολικά στο ενεργειακό μείγμα της χώρας να ανέβει στο 20%. 

Παράλληλα θα μεγιστοποιηθούν τα φορτία LNG στη Ρεβυθούσα, ενώ αναγκαίος θεωρείται ο έλεγχος στην κατανάλωση ενέργειας. Η υπογραφή συμφωνίας για την αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ιταλία από τις χώρα μας είναι μια από τις λύσεις που έχουν προκριθεί.  Η Ρώμη βέβαια έχει μπει σε πολιτικές περιπέτειες, ωστόσο όλα θα εξεταστούν στην ώρα τους. Τα πρώτα καμπανάκια χτύπησαν όταν σύμφωνα με το Reuters o ρωσικός κολοσσός ενέργειας Gazprom ενημέρωσε πως δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του όσον αφορά στην προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη σχετικά με τουλάχιστον έναν μεγάλο πελάτη, επικαλούμενος λόγους "ανωτέρας βίας". 

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχουν διαβεβαιώσεις πως σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τον μικρότερο δυνατό κίνδυνο. Η πίεση, βέβαια στο ενεργειακό σύστημα της χώρας θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στην οποία θα βρεθούν χώρες όπως η Βουλγαρία. Μέσα σε αυτό το κλίμα η Ε.Ε. πρότεινε έναν εθελοντικό στόχο για τα κράτη μέλη. Να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% μέχρι τον Μάρτιο. Η Κομισιόν προειδοποιεί πως αν δεν γίνουν μεγάλες περικοπές τώρα τα πράγματα ενδεχομένως γίνουν χειρότερα με τα καύσιμα το χειμώνα αν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι τιμές στην αγορά προκαλούν πολλαπλούς πονοκεφάλους στην κυβέρνηση. Περαιτέρω άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου άνω του 30% συνεπάγεται και εκτόξευση των δημοσιονομικών μέτρων που πρέπει να παρθούν για τη στήριξη των πολιτών. Μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να δώσει μια λύση στον έλεγχο του ενεργειακού κόστους. Η αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου θα ήταν η λύση, όμως υπάρχουν ενστάσεις. 

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει το πόσο γρήγορα θα αλλάξει το μείγμα παραγωγής ρεύματος. Η κίνηση, δηλαδή της Ελλάδας να ενισχύσει την παραγωγή ρεύματος μέσω της αύξησης στη χρήση λιγνίτη, πετρελαίου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας  βοηθά στον περιορισμό της χρήσης φυσικού αερίου. Ακόμα, όμως δεν είναι ξεκάθαρη η εικόνα που θα διαμορφωθεί τους επόμενους μήνες.

Η υπέρβαση και τον Ιούνιο των φορολογικών εσόδων είναι η καλή είδηση, καθώς δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για τη στήριξη των νοικοκυριών λόγω της ενεργειακής κρίσης. Υπάρχουν υπερεισπράξεις ύψους 799 εκατομμυρίων ευρώ τον Ιούνιο σε σύγκριση με το στόχο που είχε τεθεί από την κυβέρνηση.
 

Πηγή: skai.gr