ΚΑΙΡΟΣ

Reuters: Το όνομα της Λαγκάρντ για την Κομισιόν έθεσε η Μέρκελ στον Ολάντ

Ερώτηση στη γαλλική κυβέρνηση για το αν θα ήταν διατεθειμένη να προτείνει την πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει θέσει η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δύο μη κατονομασμένες γαλλικές πηγές.

Η βολιδοσκόπηση φέρεται να έγινε στον απόηχο των Ευρωεκλογών, κατά τη διάρκεια ιδιωτικής επικοινωνίας, που είχε η κ. Μέρκελ με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ωστόσο φέρεται να δήλωσε πως πιστεύει ότι δεν είναι καλή ιδέα για την Ευρώπη να χάσει αυτή τη διεύθυνση του Ταμείου.

Μία τρίτη πηγή σημείωσε ωστόσο πως θα ήταν πολύ δύσκολο για τον Σοσιαλιστή πρόεδρο Ολάντ να προτείνει την κ. Λαγκάρντ, πρώην υπουργό Οικονομικών στην κεντροδεξιά κυβέρνηση Σαρκοζί, για την ηγεσία της Κομισιόν, δεδομένης της πίεσης που δέχεται από την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του μετά τη νίκη της ακροδεξιάς στις ευρω-κάλπες.

Η θητεία της κ. Λαγκάρντ στο Ταμείο τυπικά λήγει το 2016.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει το τηλεγράφημα του Reuters, αλλά τόνισε πως η κ. Μέρκελ έχει επαναβεβαιώσει τη στήριξή της για την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν.

Η υποψηφιότητα Γιούνκερ βρίσκει όμως αντιμέτωπη τη Βρετανία, η οποία δεν επιθυμεί να δει τον φεντεραλιστή κ. Γιούνκερ, που θεωρείται υπέρμαχος της εμβάθυνσης της Ε.Ε., στην ηγεσία της Κομισιόν μετά το ευρω-σκεπτικιστικό μήνυμα της ευρω-κάλπης.Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ