ΚΑΙΡΟΣ

Προανακριτική: Αναβάλλεται η κατάθεση Φρουζή για να ορίσει ο ΣΥΡΙΖΑ αντικαταστάτες

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Σε αναβολή οδηγείται η αυριανή συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την κατάθεση του τέως Αντιπροέδρου της Novartis Hellas, Κωνσταντίνου Φρουζή, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να ορίσει τους αντικαταστάτες του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου, μετά την απόφαση της πλειοψηφίας για την εξαίρεσή τους από την Επιτροπή, προκειμένου να κληθούν σε αυτή ως μάρτυρες για την καταγγελλόμενη σκευωρία Novartis.

Η αναβολή κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να τηρηθεί κατά γράμμα η τριήμερη προθεσμία, που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, για τον ορισμό των αντικαταστατών. Εκτός απροόπτου η κατάθεση Φρουζή αναμένεται να γίνει την επόμενη Τρίτη 6 Νοεμβρίου.

Το πρακτικό της χθεσινής απόφασης εξαίρεσης που έλαβε η Προανακριτική Επιτροπή, εστάλη ήδη στον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος με τη σειρά του αναμένεται να αποστείλει επιστολή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την να ορίσει εντός του τριημέρου αντικαταστάτες.

Πλέον η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καλείται να αποφασίσει αν θα συνταχθεί με τη δήλωση ανυπακοής  του Παύλου Πολάκη και την απόφασή του να παραστεί ο ίδιος και ο κ. Τζανακόπουλος με το έτσι θέλω στην επόμενη συνεδρίαση, παραβιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής και προκαλώντας αν καταστεί αναγκαίο ακόμα και την επέμβαση της Φρουράς της Βουλής.

Αν και η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αρνηθεί να αναγνωρίσει την επίμαχη απόφαση, χαρακτηρίζοντάς τη παράνομη, αντιθεσμική και κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, προαναγγέλλοντας ανάληψη πρωτοβουλιών για την ακυρότητά της, προς ώρας κρατά κλειστά τα χαρτιά της για τις επόμενες κινήσεις της και για το κατά πόσο θα φτάσει τον «ανένδοτο» μέχρι τέλους, αρνούμενη να ορίσει αντικαταστάτες των δύο βουλευτών της.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Προανακριτικής, ο Πρόεδρος Γιάννης Μπούγας, προειδοποίησε τα μέλη της ότι εφόσον χρειαστεί θα ενεργοποιήσει όπως προβλέπεται πέραν των προνοιών του Κανονισμού της Βουλής για πειθαρχικά μέτρα και το άρθρο 160Α του Ποινικού Κώδικα, για φυλάκιση έως 3 έτη ή χρηματική ποινή σε όσους διαταράσσουν ή παρεμποδίζουν συνεδρίαση Επιτροπής του Κοινοβουλίου.

Πηγές της ΝΔ άλλωστε σχολίαζαν ότι με τη δήλωσή του κ. Πολάκη περί συνειδητής παραβίασης μίας νόμιμης και νομικά τεκμηριωμένης απόφασης, που ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία, προκαλεί για την εφαρμογή του νόμου, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα το έχει ο ίδιος κι όχι η Επιτροπή ή ο Πρόεδρος που θα τηρήσουν τα νόμιμα. Οι ίδιες πηγές πάντως εξέφραζαν την προσδοκία τους ο ΣΥΡΙΖΑ να μην επιμείνει στην ανυπακοή, ώστε να μην χρειαστεί η επέμβαση της Φρουράς.