ΚΑΙΡΟΣ

Οι «κρίσιμες 70 ημέρες» στον ΣΥΡΙΖΑ - Οι «σίγουροι» και οι μετακινήσεις στα ψηφοδέλτια

Ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί τα ψηφοδέλτια να γεμίσουν από νέα πρόσωπα, επιστήμονες, ενεργούς πολίτες δίνοντας σημασία στα ψηφοδέλτια της περιφέρειας και όχι μόνο της Αθήνας.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Από τη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας ο Αλέξης Τσίπρας κήρυξε την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για το κόμμα. Στην Κουμουνδούρου δεν έχουν καμία αμφιβολία πως ο πρωθυπουργός θα προκηρύξει εκλογές μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Οι λίστες στην Κουμουνδούρου και οι προθέσεις κάποιων στελεχών να δώσουν τη μάχη των εκλογών έχουν αρχίσει ήδη να διατυπώνονται. Την επιτροπή των ψηφοδελτίων θα απαρτίζουν η Ράνια Σβίγκου, ο Γιώργος Βασιλειάδης και ο Μιχάλης Καλογήρου. Οι τρείς τους θα συλλέγουν τις προτάσεις για τις υποψηφιότητες προκειμένου να προχωρούν τις διαδικασίες σύμφωνα με το καταστατικό. Ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί τα ψηφοδέλτια να γεμίσουν από νέα πρόσωπα, επιστήμονες, ενεργούς πολίτες δίνοντας σημασία στα ψηφοδέλτια της περιφέρειας και όχι μόνο της Αθήνας.

Αμετακίνητοι από την Α΄ Αθήνας θα είναι οι Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης και Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο Νάσος Ηλιόπουλος ως εκπρόσωπος τύπου δεν αποκλείεται να μπει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Στον βόρειο τομέα σημαντική προσθήκη θα είναι ο Πάνος Σκουρλέτης που μετακομίζει από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Εκεί θα βρει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Κώστα Ζαχαριάδη και τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Μολονότι συζητείται πως ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα μετακινηθεί στην Α΄ Πειραιά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών δηλώνει πιστός στα βόρεια της Αθήνας. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Θεόδωρος Δρίτσας θα δώσει κανονικά το παρών στις εκλογές στην Α΄ Πειραιά

Στον νότιο τομέα οι νυν βουλευτές Νίκος Παππάς, Θεανώ Φωτίου, Γιάννης Μουζάλας, Γιάννης Μπαλάφας και Ραλλία Χρηστίδου έχουν προβάδισμα, ωστόσο τις μετοχές του στο κόμμα έχει αυξήσει πολύ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Για τον δυτικό τομέα οι δυο πρώτες σε ψήφους στην Κεντρική Επιτροπή Έφη Αχτσιόγλου και Ρένα Δούρου θα είναι οι νέες «είσοδοι» εκτός απροόπτου στο ψηφοδέλτιο. Θα «συγκατοικήσουν» με τον Δημήτρη Βίτσα, τη Χαρά Καφαντάρη και τον Θανάση Παπαχριστόπουλο.

Μάχη στα Χανιά μεταξύ του Παύλου Πολάκη και του Γιώργου Σταθάκη, σύμφωνα με πληροφορίες , δεν θα υπάρξει στις επόμενες εκλογές. Ο πρώην υπουργός Ενέργειας, δραστηριοποιείται ήδη έντονα στην Αθήνα συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και φέρεται να μετακομίζει είτε στον νότιο τομέα είτε στην Α΄ Αθήνας. Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να κατευθυνθεί και προς το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Κομβικής σημασία θα είναι η επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού που θα πιάσει δουλειά από την επόμενη εβδομάδα. Επικεφαλής θα είναι ο Νίκος Μπίστης και θα συμμετέχουν επίσης ο Νίκος Παππάς, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιάννης Ραγκούσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα αναφέρθηκε στις επόμενες «κρίσιμες 70 ημέρες» μέχρι τον Σεπτέμβριο και κάλεσε τους βουλευτές του να βρεθούν κοντά στις γειτονιές, στις κοινωνικές ομάδες, στους δρόμους, στις πλατείες και στα σπίτια προκειμένου να επικοινωνήσουν το πρόγραμμα του κόμματος. Στην Κουμουνδούρου μιλούν για πρωτιά, όμως γνωρίζουν πως ακόμα και να χάσουν στις πρώτες εκλογές αν η διαφορά από τη ΝΔ είναι σχετικά μικρή όλα είναι πιθανά για τις επόμενες κάλπες.

Το  τελευταίο διάστημα πολλά κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Δημήτρης Βίτσας έχουν ξεκινήσει ένα νέο «φλερτ» με το ΜέΡΑ25 τονίζοντας πως θα πρέπει να συμμετέχει σε μια προοδευτική διακυβέρνηση. Ο  Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο του ΣΕΤΕ μίλησε για την ανάγκη προγραμματικής συμπόρευσης των κεντροαριστερών δυνάμεων. «Πέντε μεγάλα θέματα, προγραμματικούς όρους θα συζητήσουμε, προγραμματικά. Και αυτό αφορά όχι μόνο τη συζήτηση μεταξύ των κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, αλλά και των άλλων κομμάτων». Το ΜέΡΑ25 πάντως συνεχίζει να εμφανίζεται διστακτικό βάζοντας τους δικούς του όρους και δείχνοντας πως το προεκλογικό «πόκερ» θα είναι σκληρό. «Αναμένουμε από όσους καλούν σε Προοδευτικές Κυβερνήσεις να τοποθετηθούν στις 7+1 Πολιτικές Τομές που προτείνει το ΜέΡΑ25», ήταν η απάντηση του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη, συμπληρώνοντας πως «μετά τις εκλογές θα είναι πια πολύ αργά». Προς το ΠΑΣΟΚ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει την πίεση που δεν ανοίγει τα χαρτιά του στα περί μετεκλογικής συμπόρευσης: «Δεν μπορεί να το ξορκίζουν, ούτε να λένε γενικόλογα 'σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση'. Τι θα πει 'σοσιαλιστική κυβέρνηση;'», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΤΕ.
 

TAGS: ΣΥΡΙΖΑ