ΚΑΙΡΟΣ

Μουζάλας: Η κατάσταση στα hot spots των νησιών είναι πάρα πολύ άσχημη

«Η κατάσταση στα νησιά πράγματι είναι πολύ άσχημη», ομολόγησε από τη Βουλή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, υποστηρίζοντας ότι οι ομάδες του Υπουργείου βρίσκονται εκεί και προσπαθούν να την ελαφρύνουν «και θα το πετύχουμε» υποστήριξε.

Ο κ. Μουζάλας ομολόγησε το προφανές, αφού οι εικόνες με σκηνές σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων που βουλιάζουν στο χιόνι, κάνουν το γύρο του κόσμου, εγείροντας μάλιστα σκληρή κριτική κι από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, για την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο φιλοξενίας της Μόριας στη Λέσβο, ο υπουργός, ανέλαβε μεν την ευθύνη που όπως είπε αναλογεί στον ίδιο και την κυβέρνηση, επιρρίπτοντας ωστόσο ευθύνες για τις αργές διαδικασίες στα νησιά στη ΝΔ, την οποία κατηγόρησε για «φτηνή δημαγωγία και λαϊκισμό» και εμμέσως για υποκίνηση των κινητοποιήσεων των νησιωτών.

Προειδοποίησε, δε, εκ νέου τους κατοίκους των νησιών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, πως άμεσες και μαζικές μετακινήσεις προσφύγων θα οδηγήσουν στην κατάρρευση της συμφωνίας Ε.Ε – Τουρκίας και συνεπώς σε νέα αύξηση των ροών, ενώ εκτίμησε πως σημαντική αποσυμφόρηση θα ξεκινήσει από το Μάρτιο.

«Η κυβέρνηση προσπάθησε από το Νοέμβριο να λύσει το θέμα. Δυστυχώς επικράτησε ένας λαϊκισμός, στηριζόμενος πάνω σε ένα πραγματικό πρόβλημα. Καλώ πάλι τους νησιώτες να βοηθήσουν. Έχουν πέσει θύματα μίας προπαγάνδας που λέει να φύγουν οι μετανάστες. Ξαναλέω αν φύγουν οι μετανάστες πέφτει η συμφωνία και θα αρχίσουν οι περσινές ροές - 2.500 έως και 7.000 κάθε μέρα. Πρέπει γίνουν και κλειστοί χώροι για αυτούς που είναι παραβατικοί και πρέπει να επιστραφούν. Προσπαθήσαμε το κάνουμε σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές. Παίρνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί ως κυβέρνηση για την κατάσταση στα hot spot που δεν είναι καλή. Προσπαθήσαμε να βαδίσουμε με την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά βρήκαμε την αντίδρασή της και της ΝΔ σε τοπικό επίπεδο. Πρέπει να καμφθούν οι αντιδράσεις στα νησιά και την κοινωνία τους που υπέκυψαν στην κούραση και τα λαϊκίστικα κελεύσματα τα δικά σας», σημείωσε ο κ. Μουζάλας.

Άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δημιουργία κλειστών κέντρων σε Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο, ενώ ισχυρίστηκε πως ποτέ δεν δήλωσε ότι οι πρόσφυγες στη χώρα μας ξεχειμώνιασαν και δεν ζει κανένας μέσα στο κρύο. «Δεν είπα ποτέ ότι θα ξεχειμωνιάσουν. Έχω πει ότι πραγματοποιήσαμε έναν άθλο. 50.000 στην ενδοχώρα σε σπιτάκια θερμαινόμενα και ξενοδοχεία. Και είπα ότι στα νησιά πράγματι είναι πάρα πολύ άσχημα γιατί το κόμμα σας σε επίπεδο στελεχών έπαιξε πολύ άσχημο παιχνίδι σε βάρος της κυβέρνησης και εμπόδισε τους σχεδιασμούς», υπογράμμισε ο Γιάννης Μουζάλας.

Σφοδρότατη ήταν η κριτική που άσκησε προσωπικά στον Γιάννη Μουζάλα και συνολικότερα στην κυβέρνηση, ο τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, εξαπολύοντας κατηγορίες περί «ανικανότητας», ιδεοληψιών και κατασπατάλησης εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια για τη διαχείριση του προσφυγικού. Σχολίασε, δε, δηκτικά πως καμία από τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού δεν πείθει πλέον τους πολίτες.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης κάλεσε τον Γιάννη Μουζάλα να ζητήσει συγγνώμη από τους νησιώτες και τους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες που βιώνουν όπως είπε «απαράδεκτες» συνθήκες διαβίωσης, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση.

Απαντώντας, δε, στις αιτιάσεις του υπουργού περί «υποκίνησης» των κινητοποιήσεων στα νησιά από τη ΝΔ, τόνισε ότι:

«Θα ζητήσω από τον υπουργό να απέχει από εύκολες κατηγορίες και να επιρρίπτει την ευθύνη για τη δική του ανεπάρκεια στην αντιπολίτευση και να κάνει αυτό που πρέπει - να κυβερνά και να παίρνει αποφάσεις αντί να περιφέρεται από κανάλι σε κανάλι και να λέει “ξέρετε δεν τα κατάφερα, φταίει το ένα το άλλο”. Εσείς είπατε δεν θα είναι σε σκηνές οι πρόσφυγες. Τις δηλώσεις σας διαβάζω. Όχι μόνο δεν ξέρετε τι κάνετε αλλά δεν ξέρετε και τι λέτε. 7.500 έχασαν ζωή τους στη Μεσόγειο φέτος με κυβέρνησή σας. Ο δικός σας λαϊκισμός και οι ψεύτικες υποσχέσεις οδήγησαν σε αυτές τις καταστάσεις και τους νησιώτες σε ακραίες συμπεριφορές. Δεν υποκινούμε εμείς λαϊκές κινητοποιήσεις όπως κάνατε στο παρελθόν», σχολίασε ο κος Βαρβιτσιώτης.

Αναφερόμενος, δε, στο ζήτημα των κλειστών κέντρων κράτησης για όσους παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά ή δεν δικαιούνται άσυλο, προκάλεσε τον Γιάννη Μουζάλα να τα προχωρήσει, υπενθυμίζοντας την κριτική που ασκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση για το αντίστοιχο κέντρο της Αμυγδαλέζας.

«Αν δεν έχετε προχωρήσει στην ίδρυση κλειστών κέντρων κράτησης, οι ιδεοληψίες σας φταίνε. Γιατί όταν υπήρχαν φωνάζατε να κλείσουν και λέγατε “απαράδεκτες οι Αμυγδαλέζες. Σύγχρονο Νταχάου”. Η Μόρια τι είναι σήμερα; Νταχάου; Μπορεί να έχετε όλες τις καλές προθέσεις, αλλά χαρακτηρίζεστε κι εσείς κι η κυβέρνηση από ανικανότητα στη διαχείριση μεγέθους του προβλήματος».

Πετώντας, δε, πίσω το μπαλάκι που του πέταξε ο υπουργός σχετικά με το αν η ΝΔ στηρίζει τη συμφωνία Ε.Ε- Τουρκίας, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προειδοποίησε για τον κίνδυνο νέας αύξησης των ροών επειδή δεν επιστρέφει όπως είπε κανένας στην Τουρκία.

Σε «άδειασμα» της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν στα προσφυγικά κέντρα οι μετανάστες προχώρησε νωρίτερα η Κομισιόν, κάνοντας λόγο για ανεπαρκή κατάσταση και επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην Αθήνα. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος Συντονιστικού για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης δήλωσε ότι από τους 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες, έμειναν τελικά 1.000 σε σκηνές θερμαινόμενες ή με θερμαντικά σώματα αλλά παρόλο που διευθετήθηκε μεγάλο μέρος του προβλήματος δεν σημαίνει ότι επιλύθηκε πλήρως το πρόβλημα.

Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για την κατάσταση των προσφύγων που βρίσκονται σε απάνθρωπες και επικίνδυνες συνθήκες τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του. 
Πηγή: skai.gr - Nαντίν Χαρδαλιά