ΚΑΙΡΟΣ

Λίστα Λαγκάρντ: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την εκ νέου κλήση του πρέσβη Χαλαστάνη

Αίτημα κλήτευσης του Κωνσταντίνου Χαλαστάνη (πρέσβη της Ελλάδας στη Γαλλία) για νέα κατάθεση στην επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως τονίζουν ο Θεόδωρος Δρίτσας και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η εκ νέου εξέταση του κ. Χαλαστάνη είναι απαραίτητη μετά την προχθεσινή αποκάλυψη του σχετικού εγγράφου - σύμφωνα με το οποίο η λίστα είχε έρθει επισήμως στην Ελλάδα, και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για φορολογικούς σκοπούς. Τονίζουν ότι στην αρχική εξέτασή του ενώπιον της Επιτροπής απέκρυψε το γεγονός της επίσημης διαβίβασης.

Απέκρυψε επίσης, όπως αναφέρουν και την εκ μέρους του προηγηθείσα αποστολή εγγράφου αιτήματος, στις 13/09/2010, δηλαδή σε χρόνο κατά τον οποίο ισχυρίσθηκε ότι δεν είχε καμία γνώση περί της ύπαρξης της λίστας.

Στο ίδιο αίτημα, οι δύο βουλευτές καλούν τον πρόεδρο της Επιτροπής Χρήστο Μαρκογιαννάκη, αλλά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να εξηγήσουν:

- Γιατί η ύπαρξη και το περιεχόμενο των επισήμων εγγράφων αποκρύφθηκε επιμελώς επί τόσους μήνες και χρειάστηκε η παρέμβαση των Οικονομικών Εισαγγελέων και η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, για να αναζητηθούν;

- Γιατί η παράδοση του εγγράφου του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών έγινε από τον κ. Στουρνάρα στον κ. Μαρκογιαννάκη προσωπικά την 15.5.2013 και γιατί ο τελευταίος δεν το ανακοίνωσε παρά μόνο κατόπιν επιμονής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, το βράδυ της 21.5.2013, ακριβώς πριν λήξει η συνεδρίαση; Γιατί επιχείρησε ακόμη και να εμποδίσει την διανομή του εγγράφου από τους υπαλλήλους της Επιτροπής;

Οι δυο βουλευτές υποστηρίζουν επίσης πως ο κ. Μαρκογιαννάκης αρνήθηκε να παραλάβει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για κλήτευση του κ. Χαλαστάνη και διέκοψε βίαια τη σημερινή συνεδρίαση, παρεμποδίζοντας την προφορική ανάπτυξή του αιτήματος

Την Τρίτη στις 8 το βράδυ έχει κληθεί να καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης.
Πηγή: Αντώνης Αντζολέτος