ΚΑΙΡΟΣ

Economist: Τα απομεινάρια...

Πριν από δέκα χρόνια σχεδόν οι μισές από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας είχαν «αριστερές» κυβερνήσεις. Σήμερα, και ιδιαίτερα μετά την ήττα των σοσιαλιστών στις εκλογές της Πορτογαλίας την 5η Ιουνίου, οι μοναδικές αριστερές κυβερνήσεις που έχουν απομείνει στην Ευρώπη είναι η Ισπανική, η Ελληνική, η Αυστριακή, η Σλοβένικη και η Κυπριακή. Στην Ισπανία οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι τον ερχόμενο Μάρτιο οι σοσιαλιστές κατά πάσα πιθανότητα θα απομακρυνθούν από την εξουσία.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για την αδυναμία που εμφανίζουν τα κόμματα της αριστεράς στην Ευρώπη. Μια από αυτές θέλει την αριστερά να αγωνίζεται όταν οι καιροί είναι δύσκολοι. Στο διάγραμμα απεικονίζεται ο αριθμός των αριστερών κυβερνήσεων στην ΕΕ των 27 στη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών έναντι του ετήσιου ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ στην ΕΕ των 27. Το ποσοστό αύξησης εμφανίζεται με διετή απόκλιση, παίρνοντας ως δεδομένο ότι οι οικονομικές αλλαγές παίρνουν κάποιο χρόνο έως ότου αποτυπωθούν σε πολιτικές επιπτώσεις. Έτσι, οι πέντε αριστερές κυβερνήσεις του 2011 σε αντιδιαστολή με τα νούμερα της ανάπτυξη του έτους 2009.
(Σημείωση για τη Μεθολογία: Σε χώρες που κυβερνώνται από συνασπισμούς, οι Κυβερνήσεις θεωρούνται «αριστερές» μόνον όταν το κόμμα της πλειοψηφίας ανήκει στην αριστερά. Επομένως, ο μεγάλος συνασπισμός στη Γερμανία (2005-09) που αποτελείται από κεντροδεξιούς χριστιανοδημοκράτες και κεντροαριστερούς σοσιολδημοκράτες, δεν μετράει καθώς μεγαλύτερο κόμμα ήταν το

Πηγή: Daily Chart (The Economist)
Πηγή: skai.gr