ΚΑΙΡΟΣ

Δραγασάκης για χρέος: Να διεκδικήσουμε ότι μπορούμε τώρα και μετά πανευρωπαϊκή λύση.

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει μεγάλη απομείωση του χρέους όσο αντιμετωπίζουν υψηλό χρέος οι χώρες που τη δανείζουν, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στη Βουλή, ενώ πρότεινε διάταξη για «όριο χρέους» στο Σύνταγμα.

Τον πήχη των προσδοκιών για το χρέος κατέβασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην υποεπιτροπή της Βουλής για «την απομείωση του χρέους».

Ο κος Δραγασάκης εξέφρασε την εκτίμηση πως δεν μπορεί να υπάρξει μεγάλη απομείωση του ελληνικού χρέους όσο οι χώρες που δανείζουν την Ελλάδα αντιμετωπίζουν επίσης ζητήματα χρέους, προσχωρώντας στην αντίληψη «να διεκδικήσουμε ότι μπορούμε τώρα» και έπειτα να επιδιώκουμε μία πανευρωπαϊκή λύση που θα είναι και ριζική.

« Σο θέμα του χρέους διατηρώ τις απόψεις μου ότι οι χρεωπιστωτές μας είναι κι αυτοί δανεισμένο. Εμείς χρωστάμε σε Ισπανία και Πορτογαλία για παράδειγμα, άρα δεν θεωρώ εύκολο να πετύχουμε μεγάλη απομείωση του χρέους χωρίς να μειωθεί και το δικό τους. Συνεπώς, πρέπει να διεκδικήσουμε ότι μπορούμε τώρα, να έρθουμε στο επίπεδο των άλλων και να διεκδικήσουμε μια πανευρωπαϊκή ρύθμιση χρέους για να είναι ίδια για όλους και ριζική», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κος Δραγασάκης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πρότεινε επίσης ως έναν τρόπο να μπει φρένο στην επανάληψη του φαινομένου διόγκωσης του χρέους, ενόψει της Συνταγματικής αναθεώρησης να ενταχθεί στο Σύνταγμα διάταξη, η οποία θα προβλέπει ένα «όριο χρέους», δίνοντας ως παράδειγμα το Εκουαδόρ που έχει υιοθετήσει την εν λόγω πρόβλεψη και το κοινοβούλιο καθορίζει δια νόμου το ποσοστό.

Ο Γιάννης Δραγασάκης, προκληθείς να απαντήσει για την πολιτική της κυβέρνησης από την οποία κατηγορείται ότι έχασε έσοδα δισεκατομμυρίων από την επιστροφή της αγοράς των ελληνικών ομολόγων, αρκέστηκε να υποστηρίξει ότι «δεν είναι σωστό ότι τα έσοδα αυτά χάθηκαν», παραπέμποντας ωστόσο για περισσότερες λεπτομέρειες στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Αναφερόμενος στο έργο της νεοσυσταθείσας υποεπιτροπής, ο κος Δραγασάκης, ανέφερε πως αν συνεδριάσει σε κλίμα διαλόγου μπορεί να ενισχύσει τις θέσεις της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για το χρέος, ενώ άφησε αιχμές για την Επιτροπή Αλήθειας για το Χρέος που είχε συγκροτηθεί με πρωτοβουλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου, υποστηρίζοντας ότι «μέχρι τώρα το κοινοβούλιο δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σε αυτή την ανάγκη είτε γιατί δεν ήθελε είτε γιατί η προηγούμενη προσπάθεια δεν είχε το κύρος και τη συναίνεση που θα απαιτούσε».Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά