ΚΑΙΡΟΣ

Δεν βρέθηκε ο «Σαράφης» - Αποχώρησαν από τη ΓΑΔΑ οι βουλευτές

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Άπραγοι και με το «θρίλερ» υπό την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» σε πλήρη εξέλιξη, καθώς δεν επετεύχθη ακόμα ο εντοπισμός του για την εκτέλεση του εντάλματος βίαιης προσαγωγής του, αποχώρησαν μετά από τουλάχιστον 3 ώρες αναμονής στον 14ο όροφο της ΓΑΔΑ, οι βουλευτές της Προανακριτικής Επιτροπής, ερμηνεύοντας ως καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία του μάρτυρα την άρνηση εμφάνισής του υπό την επίκληση της μη τήρησης των προϋποθέσεων που αιτήθηκε για κατάθεση αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ήχου με αλλοιωμένη φωνή από άλλη αίθουσα υπό το φόβο κατά τον ίδιο κινδύνου για τη ζωή του.

Αναζητείται ο «Σαράφης» - Αναμένεται νέο «κρυφτούλι» με την «Κελέση»

Κι ενώ ο αποκαλούμενος «Σαράφης» εξακολουθεί να αναζητείται από την αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου να προσαχθεί για εξέταση, ανάλογο σκηνικό κρυφτού και κυνηγητού εκτιμάται ότι θα επαναληφθεί από τις 4 η ώρα της Τετάρτης οπότε και έχει προγραμματιστεί η εξέταση του έτερου προστατευόμενου μάρτυρα με την πλασματική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα μείνει εξίσου άφαντη/ος, αφού έχει ήδη αρνηθεί πλήρως την κατάθεση στην Προανακριτική υπό την επίκληση ευρωπαϊκής οδηγίας περί προστασίας της μυστικότητας.

Άρση της Προστασίας τους το επόμενο «όπλο» της Προανακριτικής

Πηγές της πλειοψηφίας στην Προανακριτική Επιτροπή πάντως διαμήνυαν την πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν ως θεσμικό «όπλο» το αίτημα άρσης της προστασίας των εν λόγω μαρτύρων στην περίπτωση που παραμείνουν συνειδητά άφαντοι. Τόνιζαν, δε, ότι η επίμαχη πρόταση θα κατατεθεί άμεσα και συγκεκριμένα στη συνεδρίαση της προσεχούς Πέμπτης, ώστε να ληφθεί απόφαση και να «τρέξουν» οι απαιτούμενες ενέργειες προς την Εισαγγελία Διαφθοράς που έχει αποδώσει το καθεστώς και είναι η μόνη αρχή που φέρεται να μπορεί να το άρει.  

Αποκαλυπτήρια όσων δεν θέλουν να λάμψει η αλήθεια - «Πραξικόπημα» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ως αποκαλυπτήρια όσων δεν επιθυμούν να λάμψει η αλήθεια, σχολιάστηκε από άλλους βουλευτές τόσο η στάση του προστατευόμενου μάρτυρα όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, που αποφάσισε τελευταία στιγμή αποχή από τη διαδικασία στη ΓΑΔΑ, καταγγέλλοντας δια του εισηγητή του, Σπύρου Λάππα, κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και παράνομες μεθοδεύσεις εκφοβισμού των μαρτύρων.

Θ. Πλεύρης: Διακοπή μέχρι την εκτέλεση εντάλματος βίαιης προσαγωγής

«Σήμερα είχε οριστεί η εξέταση του προστατευόμενου μάρτυρα, ακριβώς με το ίδιο καθεστώς που είχε εξεταστεί από τις εισαγγελικές αρχές και απ' τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον κ. Σοφουλάκη. Άρα ο τρόπος εξέτασής του, θα ήταν ακριβώς όπως ορίζεται από την ίδια διάταξη που τον έχει εντάξει στο καθεστώς προστασίας. Ο μάρτυρας δεν προσήλθε, μας ενημέρωσε ότι δεν επιθυμεί να εξεταστεί, γιατί θα εξεταστεί μόνο με τον τρόπο που ο ίδιος θέλει. Διατάχθηκε ένταλμα βιαίας προσαγωγής, όπως ρητώς ορίζεται από το 'άρθρο 231 του ΚΠΔ, έχουμε ενημερωθεί ότι δεν έχει καταστεί εφικτή η εκτέλεση αυτού του εντάλματος και συνεπώς η επιτροπή διέκοψε για την επόμενη ημέρα και ώρα που έχει οριστεί ώστε να προσέλθει και να εκτελεστεί το ένταλμα βιαίας προσαγωγής», δήλωσε εξερχόμενος της ΓΑΔΑ, ο εισηγητής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης.

Με μερική αλλοίωση χαρακτηριστικών η εξέταση εφόσον γίνει

Να σημειωθεί πάντως πως οι συνθήκες κατάθεσης των δύο προστατευόμενων μαρτύρων ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρου Σοφουλάκη, τον περασμένο Δεκέμβριο, αποσαφηνίστηκε πλέον ότι είχε γίνει μεν δια ζώσης με φυσική παρουσία τους, χωρίς κουκούλες αλλά με κάποια μερική κάλυψη των χαρακτηριστικών τους. Συνεπώς, εφόσον οι ίδιοι βρεθούν τελικά απέναντι στην αντιπροσωπεία της Προανακριτικής η εξέτασή τους αναμένεται να πραγματοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο, επιτρέποντας κατ' ουσίαν την αναγνώρισή τους στην περίπτωση που πράγματι ταυτίζονται με τα πρώην στελέχη της Novartis Hellas, τα οποία έχει κατονομάσει δημοσίως ο Νίκος Μανιαδάκης.

Β. Κεγκέρογλου: Αυτοί που θέλουν να ελέγξουν τους «αρμούς της εξουσίας» οι προστάτες

«Σήμερα μπορεί να μην εμφανίστηκε ο προστατευόμενος μάρτυρας, όμως αποκαλύφθηκαν οι προστάτες του. Η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει από μια κοινοβουλευτική Επιτροπή που αναζητεί την αλήθεια. Κινδυνεύει από αυτούς που θέλουν να ελέγξουν κάθε θεσμό, κάθε αρμό της εξουσίας, όπως λένε, και όπως φαίνεται, το επιχείρησαν το προηγούμενο διάστημα με την υπόθεση που ερευνούμε», δήλωσε με νόημα και «καρφώνοντας» ξεκάθαρα τον ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου κατά την έξοδό του από τη ΓΑΔΑ.

Ν.Καραθανασόπουλος: Πλήρη άρση της ανωνυμίας των μαρτύρων

«Η διαδικασία αυτή καταντάει παρωδία. Πιστεύουμε ότι το καθεστώς της ανωνυμίας και της προστασίας των μαρτύρων, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην αποκάλυψη της αλήθειας και στη διερεύνηση της ουσίας της υπόθεσης, αλλά αντίθετα δημιουργεί προσκόμματα. Γι' αυτό και εμείς δεν συμφωνήσαμε με το ένταλμα βίαιης προσαγωγής, αλλά ζητήσαμε να αρθεί το καθεστώς της ανωνυμίας και της προστασίας, για να γίνει ουσιαστική εξέταση της υπόθεσης», δήλωσε εκ μέρους του ΚΚΕ, ο εισηγητής του κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος που συμμετείχε στο πενταμελές κλιμάκιο της Επιτροπής της Βουλής.

Κίνδυνο παρωδίας διαβλέπει η Ελληνική Λύση

Μετατροπή της διαδικασίας σε παρωδία είδε μετά από την τρίωρη αναμονή του στη ΓΑΔΑ και ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος. «Εμείς είμαστε εναντίον αυτής της διαδικασίας. Συμμετέχουμε ως παρατηρητές. Η κατάσταση εξελίσσεται σε παρωδία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πόλεμος ανακοινώσεων & βαριές αλληλοκατηγορίες Αλέξη Τσίπρα - Μεγάρου Μαξίμου

Εευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής και πανικό που καταδεικνύει την ύπαρξη παρακρατικού-παραδικαστικού κυκλώματος που έστησε τη «σκευωρία»,  καταλόγισε στον Αλέξη Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε ανάρτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με βαρύτατες κατηγορίες  περί θεσμικής εκτροπής με προσωπική ευθύνη του Πρωθυπουργού.

Στ. Πέτσας: Πανικός επιβεβαίωσης παρακρατικού-παραδικαστικού κυκλώματος σκευωρίας

«Βυθισμένος στα εσωκομματικά του προβλήματα, ο κ. Τσίπρας καταφεύγει, όχι μόνο σε ύβρεις, αλλά και σε ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί εδώ και μέρες να μην επιτρέψει την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων, όπως ακριβώς εξετάστηκαν και από τον εισαγγελέα, καθώς και ο πανικός του κ. Τσίπρα, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός παρακρατικού-παραδικαστικού κυκλώματος που εξύφανε μια πρωτοφανή πολιτική σκευωρία.

Με την ανάρτησή του, ο κ. Τσίπρας επιβεβαιώνει επίσης ότι όσα είπε περί ελέγχου των "αρμών της εξουσίας", είχε ήδη επιχειρήσει να τα εφαρμόσει όταν ήταν πρωθυπουργός. Οι κουκούλες βγαίνουν και αποκαλύπτεται το δικό του πρόσωπο», σημείωσε ο κ. Πέτσας.

«Μύδροι» Αλέξη Τσίπρα με θεσμική εκτροπή με προσωπική ευθύνη του Πρωθυπουργού

Νωρίτερα με ανάρτησή του στο Facebook, ο Αλέξης Τσίπρας, είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για θεσμική εκτροπή σε ό,τι αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες της καταγγελλόμενης σκευωρίας Novartis, επιρρίπτοντας την ευθύνη προσωπικά στον Πρωθυπουργό.

«Εδώ δεν μιλάμε απλά για αρμούς της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά για πλήρη αποσυναρμολόγηση τόσο του κράτους δικαίου, όσο και του διεθνούς νομικού πλαισίου για την προστασία και τα δικαιώματα των προστατευόμενων μαρτύρων. Αλλά το πιο σημαντικό: Πρόκειται για ωμή παραβίαση των διακριτών και συνταγματικά κατοχυρωμένων ορίων ανάμεσα στην εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία. Απόλυτος υπεύθυνος για αυτή την εκτροπή είναι ο Πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, που συνειδητά δίνει εντολή για αυτήν την ωμή και πρωτοφανή για μια ευρωπαϊκή χώρα, παραβίαση του διεθνούς νομικού πλαισίου, μόνο και μόνο για να κατευνάσει τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Σαμάρα, που εδώ και καιρό τον απειλεί με εσωκομματική ρήξη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και το αιχμηρό πινγκ – πονγκ συνεχίστηκε με νέα ανταλλαγή ανακοινώσεων, δεδομένου ότι πλέον η υπόθεση εξέτασης των πλέον κρίσιμων μαρτύρων υπό τους κωδικούς «Μ. Σαράφης» και «Αικ. Κελέση», έχει αναχθεί σε μείζον ζήτημα της πολιτικής αντιπαράθεσης.