ΚΑΙΡΟΣ

Ανάγκη για συμφωνία μέσα στις επόμενες εβδομάδες βλέπει ο Ντάισελμπλουμ

Την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων-πιστωτών μέσα στις επόμενες εβδομάδες υπογράμμισε την Τρίτη ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Επισήμανε πως τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας μας εξαντλούνται, όμως κατέστησε σαφές ότι η Αθήνα από την πλευρά της «πρέπει να πετύχει ορισμένες προϋποθέσεις για να φτάσουμε σε συμφωνία».

Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχει μικρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, η οποία δίνει λόγο για αισιοδοξία.

Αποσαφήνισε ωστόσο ότι τυχόν έξοδος της χώρας μας από την ευρωζώνη «δε συνιστά επιλογή», προσθέτοντας πως ένα Grexit θα προκαλούσε «επικίνδυνη αστάθεια» τόσο στην Ελλάδα όσο και στη ευρωζώνη.

Απαντώντας στο ερώτημα αν «έχουν συνειδητοποιήσει οι Έλληνες πραγματικά πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση», ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε: «Πιστεύω ότι το αντιλαμβάνονται πολύ καλά. Γνωρίζουν ότι την στιγμή που δεν μπορείς να εξοφλήσεις τα χρέη σου, θα ακολουθήσει μια τιμωρία. Θέλουμε να αποφύγουμε την αναζωπύρωση του θέματος του Grexit, επειδή και η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός είναι πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα πρέπει να ανήκει εντός της Ευρωζώνης. Εάν το αποδεχτούν αυτό και είναι ορθολογιστές, θα αντιληφθούν ότι πρέπει να συνεργαστούν και να φτάσουν σε μια συμφωνία».

Τα σχόλια του κ. Ντάισελμπλουμ ήλθαν λίγη ώρα αφότου ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως είναι δύσκολο να υπάρξει συμφωνία για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας έως τις 30 Απριλίου, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα τις προοπτικές να υπάρξει κάποια συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.Πηγή: skai.gr