ΚΑΙΡΟΣ

Τα ζώα μιλάνε - Εμείς δεν τα ακούμε

Της Σταματίνας Σταματάκου

Σφαγή. Σφαγή κανονική. Σφαγή μαζική. Όχι καθ’ υπερβολήν. Το είπαν και το έκαναν, στη Δανία σφάζουν εκατομμύρια μινκ γιατί βρέθηκαν θετικά στον COVID-19. Και μετά την φρικτή είδηση με τα εκατομμύρια σφαγμένα μινκ στη Δανία, ήρθε κι η σειρά της Ελλάδας. Της Ελλάδας που μόλις πριν λίγες μέρες η πολιτεία αποφάσισε να χρηματοδοτήσει με 3.000.000 ευρώ,το γδάρσιμο ζωντανών ζώων. 
Τι μάθαμε από την έλευση της πανδημίας στις ζωές μας σχεδόν 1 χρόνο τώρα; Τίποτα.

Κλεινόμαστε στα σπίτια μας, παλεύουμε με έναν αόρατο εχθρό, με έναν ιό, καταστρέφεται η οικονομία μας, η καθημερινότητά μας, ξεχνάμε όσα είχαμε δεδομένα κι όμως παραμένουμε οι ίδιοι. Μας έφταιγαν οι Κινέζοι που τρώνε από σκύλους και γάτες μέχρι παγκολίνους (κι αυτοί «φυσιολογικό» το βρίσκουν) αλλά δε μας φταίνε οι γουναράδες στην Καστοριά και την Κοζάνη που εκτρέφουν ζώα σε φρικτά κλουβιά για να τα γδάρουν ζωντανά και να καλύψουν τη ματαιοδοξία κάποιων και να γεμίσουν τις τσέπες κάποιων άλλων. Νομίζουμε ότι δε μας φταίμε, ότι δεν φέρουμε ευθύνη. 

Τι κι αν είναι γνωστό ότι η υποβάθμιση της βιοποικιλότητας και η καταστροφή φυσικών οικοτόπων, ευνοούν την εμφάνιση και εξάπλωση ζωονόσων; Τι κι αν η αποδάσωση -που πραγματοποιείται ως επί το πλείστον για την επέκτασης της βιομηχανικής κτηνοτροφίας- συμβάλλει στην ανάπτυξη ασθενειών, όπως η ελονοσία και ο Έμπολα;

Εντούτοις, η ανθρωπότητα συνεχίζει ακάθεκτη τις συνήθειες της γιατί νομίζει ότι αποτελούν «επιλογή της». Έχει δικαίωμα να επιλέγει ελεύθερα όντας το κυρίαρχο είδος, νομίζει ότι ο πλανήτης της ανήκει και δεν έχει καταλάβει ότι του ανήκει. Ασυδοσία. 

Πλέον όμως τίθεται το ερώτημα κατά πόσο είναι ζήτημα επιλογής όταν οι «επιλογές» αυτές βάζουν σε κίνδυνο όλο τον πλανήτη και την ίδια την ανθρωπότητα. 

Το ζήτημα της μετάδοσης σε μονάδες παραγωγής γούνας είχε τεθεί πολύ νωρίτερα από φιλοζωικές οργανώσεις στη χώρα μας. Ήταν απορίας άξιον γιατί οι γουνοπαραγωγικές  περιοχές ακόμη κι όταν είχαμε ελάχιστα κρούσματα είχαν μονίμως πρόβλημα. Η απάντηση ήρθε αργοπορημένα. Η απόφαση είναι ειλημμένη, αποτελεί υγειονομικό ζήτημα, θα θανατωθούν όλα. Αποτελεί όμως και ηθικό. Και η ηθική μας αυτή την φορά θα χάσει, το ζήτημα είναι να μη χαθεί. 

Τα ζώα (μας) μιλάνε. Εμείς δεν τα ακούμε.