ΚΑΙΡΟΣ

Τα καλά νέα του debate

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Το χθεσινό debate σε καμιά περίπτωση δεν ήταν μια νερόβραστη σούπα

Πρώτα τα καλά νέα: Το χθεσινό debate απέδειξε ότι αν θέλουν οι δημοσιογράφοι κι οι πολιτικοί αρχηγοί, μπορούν να ξαναδώσουν σφυγμό σε μια διαδικασία, την οποία είχαν σκοτώσει τα κόμματα.

Το χθεσινό debate σε καμιά περίπτωση δεν ήταν μια νερόβραστη σούπα.

Χάρη στις επιθετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν κι οι πολιτικοί αρχηγοί και παραβιάζοντας ελαφρώς τους κανόνες, δημιούργησαν μια συζήτηση που περιείχε και ψήγματα διαλόγου και προσωπικές επιθέσεις, χωρίς να υπερβούν τα όρια.

Δυστυχώς υπάρχουν και τα κακά νέα: Από την χθεσινή διαδικασία επιβεβαιώθηκε πως δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα σύγκλισης μεταξύ κάποιων κομμάτων για τον σχηματισμό μια κυβέρνησης συνεργασίας.

Χθες μιλούσαν έξι αρχηγοί εντελώς ξένοι μεταξύ τους, που δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, όχι μόνο μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, αλλά και μετά τις εκλογές της 2ας Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά την ερώτηση, ποιος κέρδισε και ποιος έχασε, τα πράγματα είναι απλά:

Δεν έχασε κανείς, γιατί κανείς δεν έκανε το μεγάλο λάθος για να απογοητεύσει τους ψηφοφόρους του.

Κι αν υποθέσουμε πως τα debate γίνονται για να κερδίσουν τα κόμματα τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, τότε κερδισμένοι είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Μητσοτάκης γιατί ακολούθησε την στρατηγική του μετριοπαθούς λόγου και της ήρεμης δύναμης.

Κι ο Αλέξης Τσίπρας γιατί επιβεβαίωσε την άνεση που έχει σε τέτοιες διαδικασίες.

Κι επιπλέον μπορούν να διαχειριστούν όλα τα θέματα, επειδή έχουν κυβερνήσει. Σε αντίθεση με τα τρία μικρότερα κόμματα, τα οποία όταν ερωτήθηκαν για ζητήματα που δεν γνωρίζουν καλά, έδωσαν απαντήσεις που θύμιζαν τον αντιπρόεδρο του Εδεσσαϊκού.

Σε κάθε περίπτωση η χθεσινή διαδικασία, ήταν μια χρήσιμη διαδικασία. Η οποία θα πρέπει πλέον να καθιερωθεί και να εκσυγχρονιστεί για να γίνει ακόμη πιο χρήσιμη. Δεν άλλαξε τα δεδομένα των εκλογών, αλλά αναβάθμισε την ποιότητα της προεκλογικής περιόδου.

Ας κρατήσουμε λοιπόν τα καλά νέα…