ΚΑΙΡΟΣ

Ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία…

Του Βασίλη Χιώτη

«Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής» ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, τονίζοντας πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, από την διακοπή παροχής φυσικού αερίου από την Ρωσία σε Πολωνία και Βουλγαρία

Αλλά δεν διευκρινίστηκε για πόσο μπορεί η Ελλάδα να είναι ασφαλής, όταν και η ίδια πρέπει να αποφασίσει πως θα συνεχίσει να πληρώνει το φυσικό αέριο που προμηθεύεται από την Ρωσία, το οποίο προς το παρόν το πληρώνει σε ευρώ, αλλά ο προμηθευτής ζητά να πληρώνεται σε ρούβλια.

Το μόνο καλό για την χώρα μας, είναι πως πριν η ίδια αποφασίσει, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν ήδη αποφασίσει πως θα πληρώσουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν προγραμματισμένες πληρωμές νωρίτερα από την Ελλάδα.

Όλο αυτό το χάος και η αβεβαιότητα, έχει δημιουργηθεί, επειδή για μια ακόμη φορά η Ευρώπη είναι απούσα. Εδώ και 65 μέρες που συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και φαινόταν από την πρώτη στιγμή, πόσο σημαντικό θα ήταν το ενεργειακό πρόβλημα που προκαλείται, εκείνη εξακολουθεί να παρακολουθεί τα γεγονότα ως θεατής.

Ακόμη και μετά τις προχθεσινές εξελίξεις, αντί να χαράξει μια κοινή ευρωπαϊκή γραμμή, περιμένει αυτή την γραμμή να την χαράξουν μόνες τους οι χώρες-μέλη της, για να την υιοθετήσει εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς.

Επί 65 ημέρες, ο Πούτιν έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην ενεργειακή σκακιέρα, επειδή η Ευρώπη του το επιτρέπει. Και ακόμα και σήμερα, εξακολουθεί να τονίζει ότι οι οριστικές αποφάσεις της θα ληφθούν στην Σύνοδο Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Μαϊου, ενώ είναι προφανές πια, πως τότε θα είναι πολύ αργά.

Σίγουρα το ενεργειακό πρόβλημα, δεν το προκάλεσε η Ευρώπη. Αλλά αν η Ευρώπη μπορούσε να βλέπει λίγο πιο μακριά, τότε σίγουρα το ενεργειακό πρόβλημα θα ήταν μικρότερο σήμερα.

Κι αν είχε ενεργοποιηθεί νωρίτερα, ακόμα και μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τότε το πρόβλημα θα ήταν ακόμη μικρότερο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη αιφνιδιάζεται από τις εξελίξεις. Και με τον τρόπο που λειτουργεί, δεν θα είναι ούτε κι η τελευταία…