ΚΑΙΡΟΣ

Η «Ελπίδα» μέσα από τα συντρίμμια

Της Σταματίνας Σταματάκου 

Την ώρα που στη χώρα μας κάποιοι ασυνείδητοι πανηγύριζαν -ξεχνώντας τα δικά μας νεκρά παιδιά- και μιλούσαν για δήθεν «θεία δίκη» στην Τουρκία, μέσω του σεισμού 6,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Σάμο, κάποιοι άλλοι έτρεχαν να σώσουν τους συνανθρώπους τους. Και όχι μόνο, αλλά και τα εγκλωβισμένα ζώα. Τα πλάσματα που πάντα περνάνε στα «ψιλά», τα μονίμως αόρατα θύματα. 

Η προσπάθεια των σωστικών συνεργείων στην γείτονα χώρα είναι υπεράνθρωπη τα τελευταία 24ωρα. Αποκορύφωμα ήταν η διάσωση μίας γάτας 29 ολόκληρες ώρες μετά τον φονικό σεισμό, αφού την εντόπισε σκύλος-διασώστης. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο σκύλος-διασώστης Bob εντόπισε την γάτα και μαζί με τους διασώστες κατάφεραν να την απεγκλωβίσουν. Η ταλαιπωρημένη γατούλα, που φαίνεται ο τρόμος στο βλέμμα της, ονομάστηκε «Umut» από τους διασώστες της, που σημαίνει «Ελπίδα». 

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση ενός μέλους της ομάδας διάσωσης: «Κάθε ζωή είναι σημαντική για εμάς». Όπως είπε, όταν ο Bob εντόπισε την γάτα «δεν μπορούσαμε να την αφήσουμε, αν και ήταν επικίνδυνα». Ο κηδεμόνας της γατούλας τόνισε ότι επί δύο ημέρες δεν στεναχωρήθηκε τόσο για το σπίτι του που γκρεμίστηκε όσο για την τύχη της γατούλας του. Μάλιστα ανέφερε ότι πλέον η γατούλα θα έχει το όνομα που της έδωσαν οι διασώστες της, «Ελπίδα». Και δεν υπάρχει τίποτα πιο ελπιδοφόρο από την αλληλεγγύη, ιδίως από την αλληλεγγύη απέναντι σε όλα τα πλάσματα που αποτελεί ένδειξη ανεξάντλητης ανθρωπιάς, της ανθρωπιάς μας που τόσο δοκιμάζεται.