ΚΑΙΡΟΣ

Δικαιοσύνη για τα Τέμπη!

Η δικαιοσύνη αυτή τη φορά έχει χρέος να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος

Η δικαιοσύνη για την τραγωδία στα Τέμπη έχει ξεκινήσει καλά. Η σχετική έρευνα για τους υπεύθυνους προχωρεί, προς το παρόν, γρήγορα, ήδη τέσσερις από τους άμεσα εμπλεκόμενους έχουν απολογηθεί και δύο από αυτούς είναι στη φυλακή.

Ωστόσο, έως ότου οι έρευνες της δικαιοσύνης ολοκληρωθούν και καταλήξουν στην απόδοση ευθυνών για όλες τις πτυχές που συνετέλεσαν στο τραγικό δυστύχημα, χρειάζεται αρκετός χρόνος.

Η δικαιοσύνη αυτή τη φορά έχει χρέος να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος, όταν σε τραγικά δυστυχήματα και καταστροφές, τελικά δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη και το αίτημα των συγγενών των θυμάτων για ηθική δικαίωση έμεινε ανικανοποίητο.

Η δικαστική διαδρομή άλλωστε για την εκατόμβη των νεκρών στο Μάτι είναι πολύ νωπή, και δεν περιποιεί τιμή στην ελληνική δικαιοσύνη το γεγονός, ότι χρειάστηκαν περί τα πέντε χρόνια έως ότου καταστεί εφικτό, να αρχίσει η δίκη για τους υπεύθυνους, όσοι τελικά παραπέμφθηκαν, με τον κίνδυνο της παραγραφής, δυστυχώς, να είναι παρών.

Ομως η δικαστική αντιμετώπιση των υπευθύνων για την τραγωδία στο Μάτι,δεν είναι η εξαίρεση.

Σε ατιμωρησία και σε μη απόδοση ευθυνών κατέληξαν στο παρελθόν και άλλες τραγωδίες. Χαρακτηριστική η περίπτωση με το κτίριο της εταιρείας Ρικομέξ που κατέρρευσε από σεισμό και μετατράπηκε σε τάφο για 39 ανθρώπους.

Η υπόθεση ξεκίνησε να δικαστεί για πλημμέλημα (ανθρωποκτονίες από αμέλεια) μετατράπηκε σε κακούργημα (ανθρωποκτονίες με ενδεχόμενο δόλο), η κατηγορία δεν μπόρεσε να σταθεί και τελικά οι δύο που έφθασαν ως υπεύθυνοι στο εδώλιο απαλλάχθηκαν.

Για να μην υπάρξει για άλλη μια φορά, μία δικαστική αποτυχία πάνω στην τραγωδία, οφείλουν οι δικαστικές αρχές που χειρίζονται τις έρευνες για το δυστύχημα στα Τέμπη, να προχωρήσουν συντονισμένα και άμεσα, ώστε αυτή τη φορά, να μην έχουμε επανάληψη των δικαστικών διαδικασιών, που είχαμε για παράδειγμα στους υπευθύνους για το Μάτι.

Είναι χρέος της δικαιοσύνης, η απόδοση ευθυνών και η παραδειγματική τιμωρία αυτών που έφταιξαν, ώστε να μην μείνει μετέωρο το αίτημα ηθικής δικαίωσης των συγγενών των θυμάτων και των τραυματιών. Και είναι απαίτηση της κοινωνίας, η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και οι αρμόδιες υπηρεσίες να την συνδράμουν, αποφασιστικά όπου χρειάζεται.