ΚΑΙΡΟΣ

Διακοπές μετα την καραντίνα

Του Γιώργου Πιτερού*

Στη μετά την καραντίνα εποχή μπήκαμε διαφορετικοί, με όρεξη να ζήσουμε τα χαμένα της προηγούμενης περιόδου, με όνειρα να πραγματοποιήσουμε ό,τι στερηθήκαμε.

Αυτό μαρτυρούν οι κοινωνικές μας επαφές που φαίνεται να διευρύνονται καθώς και τα πλάνα μας για εξόδους και ταξίδια. Είμαστε όμως οι ίδιοι;

Στον τομέα των ανθρωπίνων σχέσεων μπαίνουμε δυναμικά με ξεκαθαρίσματα των σχέσεων της καραντίνας, με νέες γνωριμίες, όπως επίσης και με σκέψεις για διαφορετικά μοτίβα δραστηριοτήτων .

Από την άλλη πλευρά, αυτή η απότομη μεταστροφή από τα μέσα προς τα έξω, πλέον, μπορεί κάποιους συνανθρώπους μας να τους τρομάζει .

Ίσως φοβούνται να εξωτερικεύσουν συναισθήματα και σκέψεις βαθιά κρυμμένα στη μακρόσυρτη καραντίνα, ίσως θέλουν χρόνο να συνηθίσουν να είναι ελεύθεροι χωρίς να σκέφτονται αν έχουν στείλει μήνυμα στο 13033 ή αν πρέπει στις εννιά το βράδυ να έχουν επιστρέψει σπίτι .

Το γεγονός ότι η περίοδος του καλοκαιριού είναι κατά βάση ανέμελη για τους περισσότερους πολλαπλασιάζει το βαθμό της απότομης αλλαγής και προξενεί φόβο.

Από την άλλη πλευρά , η επιστημονική κοινότητα φροντίζει να μας υπενθυμίζει πως ο κίνδυνος μόλυνσης και νόσησης από COVID είναι ακόμα υπαρκτός , μια σκέψη που δουλεύει στο ασυνείδητο μας και φοβίζει ακόμα .

Είμαστε ελεύθεροι; Αλλάξαμε; Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή εξωστρέφιας;

Οι επόμενοι μήνες θα μας απαντήσουν.

Ο Γιώργος Πιτερός, είναι Ψυχιατρος Επιμελητής Β ΕΣΥ , ΚΥ Γλυφάδας