ΚΑΙΡΟΣ

Αγώνας χωρίς ισοπαλία…

Του Βασίλη Χιώτη

Είναι προφανές πλέον, πως οι διαφόρων ειδών κουκουλοφόροι και μπαχαλάκηδες που κάποτε έκαναν άνω κάτω το κέντρο της Αθήνας όποτε ήθελαν, επιχειρούν μια κλιμάκωση της «αντίστασής» τους στο νέο δόγμα της Αστυνομίας.

Κι είναι ακόμη πιο προφανές, πως τα επεισόδια που σημειώνονται από την περασμένη εβδομάδα στο Σύνταγμα, στο Πολυτεχνείο και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, αποτελούν μια «πρόβα» της τελικής αναμέτρησης που προετοιμάζουν για τις 17 του μήνα.

Όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν με προηγούμενες κυβερνήσεις, οι ταραχοποιοί πιστεύουν πως μπορούν να «σπάσουν τον τσαμπουκά» κι αυτής της κυβέρνησης, βασιζόμενοι στη στρατηγική της Αστυνομίας να αποφεύγει τις μετωπικές συγκρούσεις με τους διαδηλωτές για να μη ρισκάρει θύματα ή τραυματισμούς.

Σου λένε, αν κάψουμε δυο τρεις φορές το κέντρο της Αθήνας, ούτε στα Πανεπιστήμια θα τολμήσουν να μπουν οι αστυνομικοί, ούτε στα στέκια των καταληψιών που επί χρόνια κανείς δεν τολμούσε να αγγίξει. Και βέβαια, στο σχέδιο αυτό των κουκουλοφόρων, βοηθά κι ο νέος Ποινικός Κώδικας που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση λίγο πριν παραδώσει την εξουσία μετατρέποντας σε πλημμελήματα ή πταίσματα, τους βανδαλισμούς και τον ανταρτοπόλεμο στους δρόμους της Αθήνας.

Αυτό που δεν έχουν υπολογίσει όμως καλά οι αντιεξουσιαστές, είναι το πολιτικό κόστος που θα έχει αυτή η κυβέρνηση αν υποχωρήσει κι ανεχθεί τα επεισόδια, όπως έκαναν οι προκάτοχοί της.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε πρωθυπουργός με αυτήν την αυστηρή εντολή από τους ψηφοφόρους του. Να βάλει τέλος στη βασιλεία των μπαχαλάκηδων. Και μ’  αυτή την εντολή επέλεξε τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και του ανέθεσε το βαρύ φορτίο της αποκατάστασης της Δημόσιας Τάξης. Μόνος του έβαλε ψηλά τον πήχη, γνωρίζοντας πως δεν θα αντέξει αν δεν τον φτάσει.
Σε αυτή τη μάχη λοιπόν που ξεκινά τώρα, ένας μόνο μπορεί να νικήσει. Ή θα νικήσουν οι κουκουλοφόροι και θα ταπεινωθεί η κυβέρνηση, ή θα ηττηθούν οι κουκουλοφόροι κι η κυβέρνηση θα επιβιώσει.

Είναι ένας αγώνας χωρίς ισοπαλία. Και στους αγώνες χωρίς ισοπαλία, δεν έχει καμιά σημασία ποιος κερδίζει την πρώτη μάχη. Σημασία έχει ποιος κερδίζει τον πόλεμο…
Ο πόλεμος λοιπόν θα κριθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί κι ο νέος Ποινικός Κώδικας που θα μετατρέπει και πάλι σε κακουργήματα τις επιθέσεις με μολότωφ και τους βανδαλισμούς.

Και τότε ασφαλώς θα το σκέφτεται διπλά κι όποιος βγαίνει στους δρόμους με μια κουκούλα στο κεφάλι και με μια πέτρα στο χέρι…