ΚΑΙΡΟΣ

Τροπολογία για μείωση συμμετοχής σε φάρμακα και αργίες φαρμακείων

Με το τσουβάλι καταφθάνουν στη Βουλή οι τροπολογίες λίγες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές και ενόψει του ιδιότυπου παγώματος του νομοθετικού έργου πριν τη διεξαγωγή τους.

Πέραν των υπουργών, και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σπεύδουν να διευθετήσουν πάσης φύσεως ζητήματα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει εκείνη για τη μείωση συμμετοχής των ασφαλισμένων σε συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων και το κατέβασμα ρολών στα φαρμακεία συγκεκριμένες επίσημες αργίες, κατά τα πρότυπα των καταστημάτων λιανικής πώλησης μη φαρμακευτικών προϊόντων.

Η τροπολογία, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές: Γ. Πάλλης, Θ. Δρίτσα, Ζ. Χουσεΐν και Χρ. Σιμορέλης, προτείνει τη θεσμοθέτηση περαιτέρω μείωσης της συμμετοχής των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη.

Συγκεκριμένα, προβλέπει το ήδη θεσμοθετημένο ποσοστό συμμετοχής να περιορίζεται κατά το ήμισυ στην περίπτωση φαρμάκων για τα οποία καταλήγει επιτυχώς η διαδικασία διαπραγμάτευσης. Συνεπώς, το 25% περιορίζεται σε 12,5% και το 10% σε 5%, ενώ ως προς τα γενόσημα το ποσοστό συμμετοχής του ασθενούς μπορεί να μειώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας.

Με την ίδια τροπολογία προτείνεται, με εξαίρεση τα διανυκτερεύοντα και τα διημερεύοντα, τα φαρμακεία να παραμένουν κλειστά, 25η Μαρτίου, Μεγάλη Παρασκευή, Δευτέρα του Πάσχα, Δεκαπενταύγουστο, ανήμερα και την επομένη των Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια, Καθαρά Δευτέρα, Πρωτομαγιά, 28η Οκτωβρίου, Αγίου Πνεύματος, την ημέρα εορτής του Πολιούχου Αγίου της πόλης και την ημέρα Απελευθέρωσης της πόλης.

Πλέον, η ψήφισή της εξαρτάται από το αν ο Υπουργός Υγείας θα την κάνει αποδεκτή κατά την αυριανή συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου στην Ολομέλεια.  

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τροπολογίας:
 

Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά