ΚΑΙΡΟΣ

Ο ΣΚΑΪ στην τουρκική πλευρά των συνόρων: Χιλιάδες μετανάστες στη νεκρή ζώνη

Με έναν κόφτη, πρόσφυγες και μετανάστες επιχειρούν να βρουν τρωτά σημεία στο φράχτη του Έβρου με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να περάσουν απαρατήρητοι στην Ελλάδα.

Ο Μανώλης Κωστίδης με την κάμερα του Σκαϊ από το σημείο μηδέν στην Τουρκική πλευρά καταγράφει τις σκηνές που διαδραματίζονται στις δύο πλευρές των συνόρων. 

Υπάρχουν τα συρματοπλέγματα και οι Έλληνες στρατιωτικοί που με την εντολή που πήραν από την ελληνική κυβέρνηση προστατεύουν τα ελληνικά σύνορα. 

Ανά δέκα μέτρα βρίσκονται Έλληνες στρατιωτικοί και υπάρχουν τα συρματοπλέγματα. Ένα τοίχος ελληνικό για το προσφυγικό.

Το μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα στους πρόσφυγες είναι ότι κανένας δεν θα περάσει. Όσοι έχουν εγκατασταθεί εδώ, θα παραμείνουν εδώ. 

Βεβαίως υπάρχουν μικροεπεισόδια ανάμεσα στους πρόσφυγες και την ελληνική αστυνομία με τα ΜΑΤ που βρίσκονται και ρίχνουν δακρυγόνα. Όμως μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να περάσει κανένας από εδώ. 

Στο φυλάκιο στις Καστανιές η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με τους συγκεντρωμένους πρόσφυγες και μετανάστες να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Άνδρες του στρατού αναγκάζονται να ενισχύσουν την περίφραξη.

Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες από πάρα πολλές χώρες έχουν έρθει εδώ με την ελπίδα να περάσουν προς την Ελλάδα. 

Πρόσφυγες και μετανάστες ακολουθώντας το κάλεσμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζουν να συρρέουν καθημερινά στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. 

Η εικόνα επραγματικά είναι σοκαριστική. 

Είναι η νεκρή, στρατιωτική ζώνη και εδώ δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανείς. Είναι στρατιωτική ζώνη της Τουρκίας. 

Κι όμως όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκατασταθεί, κυκλοφορούν ελεύθεροι στην στρατιωτική ζώνη, κόβουν τα δέντρα.

Η κάμερα του Σκι καταγράφει τα καραβάνια που κινούνται προς τις Καστανιές. Εκεί έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα καταυλισμός, όμοιος με εκείνον που υπήρχε λίγα χρόνια πριν στην Ειδομένη. Σκηνές, πρόχειρα καταλύματα και φωτιές έχουν γεμίσει την περιοχή γύρω από το σημείο μηδέν. 

Εκατοντάδες βρίσκονται στην περιοχή και περιμένουν να ανοίξουν τα σύνορα, καθώς από προχθές έχουν πεισθεί ότι τα ελληνικά σύνορα είναι ανοικτά. Βλέπουν ότι έχουν σφραγιστεί από την Ελληνική αστυνομία, παρόλα αυτά επιμένουν να μην φεύγουν, μένουν και θεωρούν ότι με την πίεση που ασκούν και με τα επεισόδια που γίνονται ενδεχομένως η Ελλάδα να αναγκαστεί να ανοίξει τα σύνορα. 

Πηγή: skai.gr