ΚΑΙΡΟΣ

Νίκος Ξυλούρης: 43 χρόνια χωρίς τον Αρχάγγελο της Κρήτης 

Σαν σήμερα, στις 8 Φεβρουαρίου 1980, πέθανε στον Πειραιά ο Νίκος Ξυλούρης σε ηλικία μόλις 43 ετών, από καρκίνο - Ο χαμός του βύθισε σε πένθος όλη την Ελλάδα και η κηδεία του ήταν παλλαϊκή


Σαν σήμερα, στις 8 Φεβρουαρίου 1980, πέθανε στον Πειραιά ο Ανωγειανός Νίκος Ξυλούρης σε ηλικία μόλις 43 ετών, από καρκίνο. 

Ενας από σπουδαιότερους Έλληνες μουσικούς, που  συνέβαλε αποφασιστικά στην διάσωση της κρητικής παραδοσιακής μουσικής, ο Ξυλούρης , με τη φωνή και το ήθος του σημάδεψε τα χρόνια της χούντας, την αντίσταση σε αυτήν, αλλά και τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Ο Νίκος Ξυλούρης είχε τον ρόλο του ντελάλη και με τη φωνή του ξεσήκωνε τον κόσμο, που έκανε ουρές για ένα εισιτήριο. Το προσωνύμιο «Αρχάγγελος» του το είχε δώσει η Τζένη Καρέζη, αφού κάθε φορά που ανέβαινε στη σκηνή να τραγουδήσει έλεγε: «Αυτός ο άνθρωπος είναι μαγικός… Έχει μια αρχαγγελική μορφή…»

Τον Νοέμβριο του 1973, τις μέρες της εξέγερσης, είναι μέσα στο Πολυτεχνείο και τραγουδά πίσω από τα κάγκελα μαζί με τους φοιτητές, «Πότε θα κάνει ξαστεριά» και «Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί». Ο φωτογραφικός φακός καταγράφει τα στιγμιότυπα τα οποία γίνονται πρωτοσέλιδα και αποτελεί «κόκκινο πανί» για τη χούντα, που λογοκρίνει τα τραγούδια του, απαγορεύει τις συναυλίες του και κλείνει το μαγαζί που τραγουδάει. Η φωνή του είχε γίνει σύμβολο αντίστασης τα χρόνια της χούντας.

Ο χαμός του βύθισε σε πένθος όλη την Ελλάδα και η κηδεία του ήταν παλλαϊκή. Χιλιάδες κόσμου, επώνυμοι κι ανώνυμοι, τον συνόδεψαν στην τελευταία του κατοικία, στο Α Νεκροταφείο Αθηνών και αποχαιρέτησαν τότε τον «Αρχάγγελο της Κρήτης» τραγουδώντας το «Εβαλε ο Θεός σημάδι».

Πηγή: skai.gr