ΚΑΙΡΟΣ

Με πολιορκία στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης άρχισε η «εκστρατεία» των αγροτών

Πεδίο μάχης θυμίζει από το πρωί ο χώρος γύρω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην Πλατεία Βάθης, όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 1.000 αγρότες από την Κρήτη, κι ενώ το Αθηναϊκό Πρακτορείο μεταδίδει ότι τελικά επετράπη η είσοδος περίπου 17 τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών ενώ οι αγρότες πέταξαν προς τα ΜΑΤ πέτρες, χαλίκια και άλλα αντικείμενα, ενώ έσπασαν σχεδόν όλα τα τζάμια στο ισόγειο της πρόσοψης του υπουργείου.

Στο πλαίσιο του μεγάλου, διήμερου συλλαλητηρίου τους, οι αγρότες θέλουν να μπουν στο υπουργείο για να για να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας και να προχωρήσουν σε ολιγόωρη κατάληψη της εισόδου.

Έχουν γίνει τουλάχιστον δύο προσαγωγές, ενώ νωρίτερα ομάδα αγροτών κυνήγησε αστυνομικούς κοντά στην Πλατεία Καραϊσκάκη, σε μικρή απόσταση από το υπουργείο.

Το δρόμο για την πρωτεύουσα έχουν πάρει αγρότες από 68 μπλόκα ανά την Ελλάδα.

Πενήντα τρακτέρ βρίσκονται στο ύψος της Λαμίας και κινούνται προς τις Αφίδνες, ενώ περίπου 40 πούλμαν μεταφέρουν αγρότες προς την πρωτεύουσα από τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.

Προς την Αθήνα κινούνται και αγρότες από την Πελοπόννησο, οι οποίοι εξέφρασαν τη δυσφορία τους στον ΣΚΑΪ, καθώς, ενώ είχαν «συμφωνήσει» να περάσουν 15 τρακτέρ τα διόδια της διώρυγας, δεν τους το επιτρέπει η Αστυνομία. Αγρότες από την Πελοπόννησο πάντως επιμένουν να περάσουν με τα τρακτέρ και επιφυλάσσονται για τις αντιδράσεις τους.

Χωρίς τρακτέρ, αλλά με έξι λεωφορεία έρχονται οι αγρότες από τα μπλόκα της Βόρειας Ελλάδας.

Η Αστυνομία διεξάγει ελέγχους στα διόδια των Αφιδνών σε νταλίκες, μήπως χρησιμοποιηθούν ως δούρειοι ίπποι για τη μεταφορά τρακτέρ.

Το δρόμο για την Αθήνα πήραν στις 5:00 το πρωί περίπου 20 τρακτέρ αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα. Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου 10 ώρες για να φτάσουν στην πρωτεύουσα.

Συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχει δηλώσει η ΑΔΕΔΥ, με συγκέντρωση στις 17:00 στην Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή, ενώ συγκεντρώσεις στο υπουργείο Εργασίας και στην Κλαυθμώνος έχουν προγραμματίσει γιατροί, δικηγόροι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ανοιχτά το Κάστρο Βοιωτίας και τα Τέμπη – τα Τέμπη έως τις 12:00 το μεσημέρι – για να μπορέσουν οι αγρότες να έρθουν στην πρωτεύουσα. Η κοιλάδα θα ανοίξουν ξανά στην επιστροφή των αγροτών.Πηγή: skai.gr