ΚΑΙΡΟΣ

H Συμφωνία με τη Γερμανία για επιστροφή μεταναστών σε Ελλάδα και Ισπανία

Σε ένα πλαίσιο συμφωνίας για την επιστροφή μεταναστών από τη Γερμανία στην Ελλάδα και την Ισπανία κατέληξαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ που συναντήθηκαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Όπως σημειώνεται στο κείμενο της συμφωνίας, «η Ελλάδα και η Ισπανία είναι έτοιμες να επαναδεχτούν τους αιτούντες άσυλο που θα εντοπιστούν στο μέλλον στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία από τις γερμανικές αρχές και η είσοδός τους έχει καταγραφεί από το σύστημα Eurodac (σ.σ. ευρωπαϊκό σύστημα παραβολής των δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο) στις προαναφερόμενες χώρες», ενώ «η Γερμανία θα δεχτεί σταδιακά και θα ολοκληρώσει την επανένωση των οικογενειών από την Ελλάδα και την Ισπανία, στοχεύοντας να διασφαλίσει την ενότητα των οικογενειών».

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας είχε κάνει λόγο στους Financial Times για επιστροφή μεταναστών στην Ελλάδα, με την εφημερίδα να σχολιάζει μεταξύ άλλων ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι έτοιμος να προχωρήσει σε συμφωνία με την Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να διευκολύνει τη Γερμανία να επιστρέψει αιτούντες άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δίνοντας έτσι στην καγκελάριο μια σημαντική ώθηση πριν από μια κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής».

Tι δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη Τύπου για την Πολιτική Συμφωνία, αλλά και την αναστολή του μέτρου του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου.  


Το πλήρες κείμενο της Πολιτικής Συμφωνίας των τριών χωρών αναλυτικά



Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr
TAGS: ΕΕ