ΚΑΙΡΟΣ

Φωτορεπορτάζ: Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αθήνα από τις φώτιες

Σήμερα το πρωί οι κάτοικοι της Αθήνας ξύπνησαν από τη μυρωδιά καμμένου και την αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξέσπασε στην Έυβοια και στη Θήβα.

Καθώς η φωτιά μαίνεται στην Έυβοια, οι καπνοί έφτασαν έως την Αττική δημιουργώντας αιθαλομίχλη.
 




Σε εγκύκλιο του, το Υπουργείο Υγείας,  αναφέρει τα μέτρα για την προστασία των πολιτών από τις καταστροφικές επιπτώσεις μιας πυρκαγιάς:

1. Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς

1.1. Προκαλούμενα προβλήματα υγείας

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η ανάφλεξη οργανικής καύσιμης ύλης απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα διάφορους ρυπαντές όπως μονοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του αζώτου (ΝΟx), διοξείδιο του θείου, αιωρούμενα σωματίδια (Α.Σ.) καθώς και άλλες ουσίες οι οποίες ενδέχεται να βρίσκονται εντός του πεδίου της πυρκαγιάς και να περιέχονται σε σκουπίδια, εγκαταλειμμένα υλικά, οικίσκους κλπ. και απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της καύσης.

Η προσωρινή υπερσυγκέντρωση αυτών των ουσιών καθώς και η μεταφορά τους με τη βοήθεια του ανέμου σε γειτνιάζουσες περιοχές ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας στο γενικό πληθυσμό και στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως άτομα με άσθμα ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα, άτομα με καρδιοαγγειακές παθήσεις, χρονίως πάσχοντες, ηλικιωμένοι, παιδιά, έγκυοι και καπνιστές.

Η έκθεση στον καπνό μιας πυρκαγιάς ενδέχεται να προκαλέσει:





1.2. Προτεινόμενα μέτρα προστασίας του πληθυσμού

Μία πυρκαγιά, εκτός από την περιοχή στην οποία εκδηλώνεται, ενδέχεται να επηρεάσει και άλλες περιοχές, εξαιτίας της μεταφοράς του καπνού μέσω των ανέμων. Επομένως, η λήψη μέτρων προστασίας είναι απαραίτητη ακόμη και σε περιοχές όπου η καθημερινή δραστηριότητα δεν επηρεάζεται άμεσα, αλλά καλύπτονται από το νέφος του καπνού της πυρκαγιάς.

Αυτά είναι:



Πηγή: skai.gr