ΚΑΙΡΟΣ

Εμπειρογνώμονας στο skai.gr για το τραγικό δυστύχημα στα Σπάτα:  Δεν τηρήθηκαν οι κανόνες ασφαλείας 

Τα αίτια και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το φρικτό δυστύχημα είναι υπό διερεύνηση, ωστόσο το πρώτο ερώτημα που καλούνται να δώσουν απάντηση οι αρχές είναι αν τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες ασφαλείας κατά την προσγείωση και αποβίβαση των επιβατών.

Ρεπορτάζ Μάκης Συνοδινός
 

«Η ασφάλεια πτήσεων είναι κρίκοι κρίκοι κρίκοι και αν σπάσει ένας έχουμε θανάτους» λέει χαρακτηριστικά ο Φαίδων Καραϊωσηφίδης, ναυπηγός και διερευνητής αεροπορικών δυστυχημάτων μιλώντας στον skai.gr για το τραγικό δυστύχημα με το ελικόπτερο στα Σπάτα όπου ένας νέος άνθρωπος έχασε την ζωή του.

Τα αίτια και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το φρικτό δυστύχημα είναι υπό διερεύνηση, ωστόσο το πρώτο ερώτημα που καλούνται να δώσουν απάντηση οι αρχές είναι αν τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες ασφαλείας κατά την προσγείωση και αποβίβαση των επιβατών.

Εξ αποστάσεως διερεύνηση δεν μπορεί να γίνει λέει ο κ. Καραϊωσηφίδης που δίνει την δική του εκτίμηση για το τι πήγε λάθος και υπήρξε αυτή η τραγική κατάληξη.

Αποβίβαση και επιβίβαση σε ένα ελικόπτερο δεν γίνεται ποτέ όταν περιστρέφεται ο έλικας δηλώνει, ενώ αν για οποιαδήποτε λόγο υπάρξει ανάγκη να γίνει αυτό, γίνεται με την απόλυτη ευθύνη και οδηγίες του προσωπικού εδάφους και φυσικά του πιλότου ο οποίος έχει την τελική ευθύνη για την πτήση. 

«Υπάρχουν σαφείς κανόνες ότι κανείς δεν προσεγγίζει το ελικόπτερο στο πίσω μέρος. Εκεί πέρα υπάρχει ένα στροφείο αντισταθμιστικό το οποίο περιστρέφεται και το οποίο όταν περιστρέφεται σε μεγάλη ταχύτητα δεν είναι κύκλο να το δεις αλλά και σε μικρή ταχύτητα δεν είναι ευδιάκριτο». Στο ερώτημα τι μπορεί να έφταιξε και ένας νεαρός  διαμελίστηκε ο έμπειρος διερευνητής αεροπορικών δυστυχημάτων είναι κατηγορηματικός. «Βγήκανε χωρίς επιμέλεια. Από τα στοιχεία που έχουμε αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα άλλο. Αν τηρούνταν οι κανόνες έπρεπε το ελικόπτερο να είχε ακινητοποιήσει τα στροφεία του, έπρεπε εν συνεχεία να βγουν οι επιβάτες και να κατευθυνθούν προς τη μπροστινή πλευρά του ελικοπτέρου. Πάντα προσεγγίζεις από μπροστά, το πίσω μέρος είναι θανατηφόρο. Αυτό που πιθανότατα συνέβη είναι ότι ο συγκεκριμένος άτυχος επιβάτης μπήκε στη ζώνη κινδύνου.»

Κλείνοντας ο κ. Καραϊωσηφίδης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς όπως λέει η αγορά των υπηρεσιών που προσφέρουν εταιρείες με ελικόπτερα έχει «ανοίξει» πάρα πολύ τους τελευταίους μήνες κυρίως λόγω της αύξησης του τουρισμού και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαλαρώσουν οι κανόνες ασφάλειες.
 

Πηγή: skai.gr