ΚΑΙΡΟΣ

Amphibian: 266 χιλιόμετρα από το Ορμένιο στην Καβάλα - Η πρώτη μέρα του εγχειρήματος του Γιώργου Τσιάνου

Με ποδήλατο, από το βορειότερο άκρο της Ελλάδας μέχρι την Καβάλα – 13 ώρες, 6 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα διήρκεσε η πρώτη ημέρα του Amphibian

Στις 04:54 τα ξημερώματα της Τετάρτης 23 Σεπτεμβρίου, ο έμπειρος ιατρός, ερευνητής και αθλητής Γιώργος Τσιάνος, ξεκίνησε από το Ορμένιο του Έβρου. Ήταν η πρώτη ημέρα του Amphibian, ενός εγχειρήματος που συνδυάζει την αθλητική προσπάθεια με την επιστήμη και την τεχνολογία. Μέσα σε 12 ημέρες, ο Γιώργος Τσιάνος θα διασχίσει την Ελλάδα από το Ορμένιο έως τη Γαύδο, περνώντας και από τις 13 περιφέρειες της χώρας, ποδηλατώντας, κολυμπώντας, κάνοντας ορειβασία, τρέξιμο και ιστιοπλοΐα. 

Στο επίκεντρο βρίσκεται το ανθρώπινο σώμα, το οποίο λειτουργεί ως ένα κινητό εργαστήριο. Μέσω φορετών αισθητήρων, smart garments, GPS και περιβαλλοντικών μετρήσεων, συλλέγονται δεδομένα για την καρδιαγγειακή και αναπνευστική λειτουργία, την οξυγόνωση, τη θερμορύθμιση, την κίνηση, την κόπωση και την αποκατάσταση.

Η γεωγραφική πορεία, από το Ορμένιο με σκοπό να καταλήξει στη Γαύδο, αποτελεί την ορατή διαδρομή του Amphibian. Η αθέατη διαδρομή αφορά τη συνεχή μεταβολή των παραμέτρων της ανθρώπινης φυσιολογίας, σε συνάρτηση με το επιχειρησιακό πλάνο, τη διαδοχή των διαφορετικών μορφών προσπάθειας και τις εκάστοτε συνθήκες πεδίου μέσα στις οποίες θα βρίσκεται καθημερινά ο ανθρώπινος οργανισμός. 

Προορισμός της πρώτης ημέρας ήταν η Καβάλα. Ο Τσιάνος κάλυψε με ποδήλατο 266 χιλιόμετρα, διανύοντας την απόσταση από το Ορμένιο έως την Καβάλα σε 13 ώρες, 6 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα.

Η πρώτη ημέρα αποτυπώθηκε στο Journal του Amphibian ως «DAY 01/12», με την έναρξη να καταγράφεται στις 04:54.

Η πρώτη διαδρομή είναι η αφετηρία του 12ήμερου εγχειρήματος, στο οποίο η αθλητική προσπάθεια γίνεται πεδίο παρατήρησης και καταγραφής της ανθρώπινης φυσιολογίας.

Το σώμα γίνεται εργαστήριο

Στο Amphibian, ο Τσιάνος αποτελεί το σταθερό ανθρώπινο υποκείμενο της έρευνας. Το ζητούμενο είναι να εξεταστεί πώς ανταποκρίνεται και προσαρμόζεται ο ανθρώπινος οργανισμός σε παρατεταμένη προσπάθεια, σε διαφορετικά περιβάλλοντα και υπό επαναλαμβανόμενη ημερήσια καταπόνηση.

Ταυτόχρονα, το εγχείρημα δοκιμάζει στην πράξη εάν όλα αυτά τα δεδομένα μπορούν να συλλέγονται, να μεταδίδονται και να απεικονίζονται σε πραγματικό χρόνο, ακόμη και όταν η κίνηση, ο καιρός, το έδαφος ή η συνδεσιμότητα δημιουργούν επιπλέον περιορισμούς.

Παράλληλα, το Amphibian δοκιμάζει στην πράξη εάν τα δεδομένα που συλλέγονται μπορούν να μεταδίδονται και να απεικονίζονται σε πραγματικό χρόνο, ακόμη και όταν η κίνηση, οι καιρικές συνθήκες, το έδαφος ή η συνδεσιμότητα δημιουργούν επιπλέον περιορισμούς.

Μαζί με έναν Παραολυμπιονίκη

Στην πρώτη ημέρα της διαδρομής ο Γιώργος Τσιάνος συναντήθηκε και με τον Αλέξανδρο Χέλμουτ Ταξιλδάρη.

Ο Ταξιλδάρης είναι αργυρός Παραολυμπιονίκης της Αθήνας το 2004, γιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής. Συμμετείχε με τον Τσιάνο σε τμήμα της πρώτης ποδηλατικής διαδρομής.

Η παρουσία του δεν αποτελεί απλώς μια συμβολική συμμετοχή. Το Amphibian έχει σχεδιαστεί ως συλλογικό εγχείρημα, με τη συμμετοχή αθλητών διαφορετικών αγωνισμάτων, επιστημόνων, γιατρών και τεχνολόγων.

Στις επόμενες ημέρες, στη διαδρομή θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο ορειβάτης και γεωλόγος Μιχάλης Στύλλας, ο Ολυμπιονίκης της μαραθώνιας κολύμβησης Σπύρος Γιαννιώτης, ο παγκόσμιος πρωταθλητής ιστιοπλοΐας Ιορδάνης Πασχαλίδης, η υπεραθλήτρια Δέσποινα Σημαντράκου και η τριαθλήτρια Ευαγγελία Δούμα.

Πηγή: skai.gr