ΚΑΙΡΟΣ

ΟΟΣΑ: Νέος δείκτης ευημερίας

Ένας νέος δείκτης του ΟΟΣΑ θα μετρά την ευημερία των πολιτών με βάση έντεκα παράγοντες.
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που συγκεντρώνει στις τάξεις του 34 θεωρούμενες ως πλούσιες χώρες, παρουσίασε σήμερα το νέο δείκτη στόχος του οποίου είναι να μετρά την ευημερία των πολιτών και τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Ο δείκτης «για μια καλύτερη ζωή» είναι η «πρώτη υλοποίηση» της έκθεσης Στίγκλιτζ, όπως ανέφερε ο Οργανισμός.

Τον Σεπτέμβριο του 2009 μια επιτροπή στην οποία προήδρευε ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ υπέβαλε στον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί μια πρόταση για τη βελτίωση του τρόπου μέτρησης της οικονομικής ανάπτυξης και την αναθεώρηση του δείκτη αναφοράς, δηλαδή του δείκτη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) που επικρίνεται ως ανεπαρκής. Μεταξύ άλλων προέβλεπε την καταμέτρηση μιας σειράς άλλων δεικτών ώστε να δοθεί περισσότερη έμφαση στη μέτρηση της «ευημερίας» στις οικονομικές στατιστικές.

Στο μέτρο αυτό, ο ΟΟΣΑ θέλησε «να ενδιαφερθεί περισσότερο για τους ανθρώπους υπολογίζοντας όσα μετρούν περισσότερο για αυτούς», εξήγησε η Μαρτίν Ντιράν, διευθύντρια της υπηρεσίας στατιστικής του οργανισμούς. Ο νέος δείκτης θα περιλαμβάνει έντεκα παράγοντες: κατοικία, εισόδημα, εργασία, κοινωνικές σχέσεις, εκπαίδευση, περιβάλλον, διακυβέρνηση, υγεία, γενική ευαρέσκεια, ασφάλεια και ισορροπία μεταξύ οικογένειας και εργασίας.

Ο δείκτης του ΟΟΣΑ θα επιτρέπει στους πολίτες των 34 χωρών να συγκρίνουν τις χώρες μεταξύ τους «σύμφωνα με τα κριτήρια που θεωρούν σημαντικά για τη ζωή τους», είπε η Ντιράν. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, οι παράγοντες που θεωρούνται σημαντικότεροι είναι η απασχόληση και η καλή υγεία.
Πηγή: kathimerini.gr