ΚΑΙΡΟΣ

Μέτρα ύψους 3,7 δισ. ευρώ στη λίστα μεταρρυθμίσεων - Διαβάστε τη λίστα

Λίστα στα αγγλικά που πρωτοδημοσιεύθηκε στο συνδρομητικό Macropolis με μέτρα συνολικού ύψους 3,7 δισ. ευρώ έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών.  

Η λίστα περιλαμβάνει
προσδοκώμενα έσοδα 725 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση καταθέσεων στο εξωτερικό, 350 εκατ. από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ, 350 εκατ. από την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών, 600 εκατομμύρια από τις ρυθμίσεις προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, άλλα 300 εκατ. ευρώ από τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, 270 εκατ. από το νέο σύστημα συγκέντρωσης αποδείξεων και κληρώσεων με λαχνούς, 250 εκατ. από το λαθρεμπόριο σε τσιγάρα και καύσιμα, και 200 εκατ. από τους νέους διαγωνισμούς για τυχερά παιχνίδια.

Στη λίστα προβλέπεται ακόμα 1,5 δισεκ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις με έμφαση στον ΟΛΠ, το Ιπποδρομιακό Στοίχημα και τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Η λίστα προβλέπει ακόμα κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που υπονομεύουν τη σταθερότητα του ασφαλιστικού και την ενίσχυση της αυτονομίας της γγ. Εσόδων. 

Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά στην κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ενώ προβλέπεται και η επαναφορά της 13ης σύνταξης και των κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ

Στις προτάσεις περιλαμβάνεται ακόμα ο εξορθολογισμός των αμοιβών των δημόσιων υπάλληλων, αλλά απορρίπτονται οι περικοπές που προέβλεπε η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, κίνηση που θα περιέκοπτε το μισθό 70 χιλιάδων υπάλληλων.

Στο κείμενο γίνεται αναφορά στο θέμα του χρέους και τη σύνδεση της αποπληρωμής του με μια σειρά εργαλείων για την απομείωσή του, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία τράπεζας ειδικού σκοπού για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Αναλυτικά η λίστα στα αγγλικά όπως δημοσιεύθηκε στο συνδρομητικό MacroPolis


Πηγή: skai.gr - Νίκος Φιλιππίδης