ΚΑΙΡΟΣ

Κατ’ αρχήν συμφωνία για ψαλίδισμα της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου ήλθαν τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγών Χωρών, αναθερμαίνοντας τις προσπάθειές τους για τόνωση της τιμής του αργού, λίγο πριν την έλευση του χειμώνα.

Σε έκτακτη συνέλευση στην Αλγερία, τα 14 μέλη του καρτέλ συμφώνησαν να περικόψουν την καθημερινή παραγωγή τους κατά 240.000 έως 740.000 βαρέλια, μειώνοντας έτσι την υπερπροσφορά που υπάρχει σήμερα στην παγκόσμια αγορά και συμπιέζει τις τιμές.

Η μείωση θα επιτευχθεί μέσω πλαφόν στην παραγωγή, που θα πρέπει να περιοριστεί ανάμεσα σε 32,5 και 33 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ προκάλεσε ράλι στις τιμές του πετρελαίου και στις μετοχές μεγάλων ενεργειακών εταιρειών. Η ευρωπαϊκή ποικιλία Brent, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τις τιμολογήσεις, ενισχύθηκε κατά περισσότερο από 2 δολάρια, ξεπερνώντας τα $48 ανά βαρέλι.

Αλλά οι αμφιβολίες παραμένουν

Παρά την προσωρινή ευφορία όμως, πολλά ερωτήματα παραμένουν για το κατά πόσον ο ΟΠΕΚ θα καταφέρει εν τέλει να θέσει σε ισχύ την μείωση της παραγωγής.

Κύριο ζήτημα είναι το πώς θα κατανεμηθεί η μείωση της παραγωγής ανάμεσα στα 14 κράτη-μέλη του καρτέλ, ειδικά με δεδομένο τον χρόνιο ανταγωνισμό ανάμεσα στη σουνιτική Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν, που μάχονται για οικονομική και πολιτική κυριαρχία στη Μέση Ανατολή.

Η κατανομή των περικοπών θα οριστεί από μία ειδική επιτροπή και θα πρέπει να επικυρωθεί στην τακτική σύνοδο του ΟΠΕΚ, που θα λάβει χώρα στις 30 Νοεμβρίου στη Βιέννη.

Στο παρελθόν, το Ριάντ είχε αρνηθεί να προσυπογράψει οιαδήποτε συμφωνία μείωσης παραγωγής εφόσον δεν συμμετέχει και η Τεχεράνη. Από την πλευρά της, η Ισλαμική Δημοκρατία έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να αυξήσει την παραγωγή του μετά από χρόνια οικονομικών και εμπορικών κυρώσεων από τη Δύση.

Ωστόσο, και οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν χαλαρώσει τη θέση τους, με χρυσή τομή το «πάγωμα» της ιρανικής παραγωγής.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για συλλογική μείωση της παραγωγής συνιστά αλλαγή στρατηγικής για τον ΟΠΕΚ, ο οποίος όχι μόνο δεν έχει προβεί σε μείωση εδώ και οκτώ χρόνια, αλλα έχει μάλιστα αυξήσει την εξόρυξη του αργό σε ρυθμούς ρεκόρ.

Κύρια αιτία ήταν η γραμμή της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει την παραγωγή της ώστε να προστατεύσει το μερίδιό της στην αγορά ακόμα και με χαμηλές τιμές, και επιπλέον να πλήξει τους πιο ακριβούς εκτός ΟΠΕΚ παραγωγούς, όπως οι ΗΠΑ.Πηγή: skai.gr