ΚΑΙΡΟΣ

Fed: 400 δισ. δολ. σε μακροχρόνιους τίτλους

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής (Fed) ανακοίνωσε πως θα πουλήσει 400 δισ. δολάρια από τους βραχυπρόθεσμους τίτλους (έντοκα, ομόλογα κ.ά) για την αγορά μακροχρόνιων τίτλων, σε μία προσπάθεια ώθησης της αμερικανικής οικονομίας.

Η προσπάθεια αυτή της Fed για εξισορρόπηση του πορτοφολίου των 2,87 τρισ. δολαρίων, μπορεί να μειώσει περαιτέρω τις αποδόσεις ομολόγων. Παράλληλα, είναι πιθανόν να προκαλέσει μείωση επιτοκίων σε στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε μετά από μία διμερή συνεδρίαση, κατά την οποία τρία μέλη εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους.

Πολλοί αναλυτές ανέφεραν πως η παραπάνω κίνηση θα παρέχει μέτρια βοήθεια στην οικονομία, μειώνοντας το κόστος δανεισμού και πιθανώς προκαλώντας αύξηση των τιμών σε μετοχές. Παράλληλα, άλλοι αναλυτές τόνισαν πως η κίνηση αυτή δεν θα βοηθήσει και προειδοποίησαν πως είναι πιθανόν να κλιμακώσει τον πληθωρισμό. Πηγή: Πηγή: kathimerini.gr