ΚΑΙΡΟΣ

60 δισ. ευρώ οι ανείσπρακτοι φόροι

Στην άμεση είσπραξη 6 με 8 δισ. ευρώ από τα συνολικά 60 δισ. των ανείσπρακτων φόρων προσανατολίζεται η Task Force, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χορστ Ράιχενμπαχ κατά την παρουσίαση της έκθεσης.

H ελληνική κρατική μηχανή θα χρειαστεί δύο με τρία χρόνια την τεχνική στήριξη των εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέχρις ότου ο ελληνικός δημόσιος τομέας φτάσει σε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο λειτουργίας, δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ.

H στήριξη της ανάπτυξης, της απασχόλησης και του ανταγωνισμού, μέσω της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, καθώς και η διατήρηση της προόδου προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης  είναι οι τρεις βασικοί και «πιεστικοί» άξονες στους οποίους θα παρέχει τεχνική βοήθεια η Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Σύμφωνα με την έκθεση, οι βασικοί τομείς στους οποίους εντοπίζονται οι σημαντικότερες αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης αφορούν στη φορολογική διοίκηση (φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί, ενίσχυση φορολογικών ελέγχων), στον έλεγχο των δημόσιων δαπανών, στη μεταρρύθμιση του δημόσιου διοικητικού τομέα, στη δικαστική μεταρρύθμιση, στις δημόσιες συμβάσεις, στον ανταγωνισμό και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Είσπραξη φόρων


Η task force δίνει έμφαση στην άμεση είσπραξη 6-8 δισ. από τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι το συνολικό ποσό των οφειλόμενων φόρων. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ράιχενμπαχ για το ζήτημα αυτό η task force θα προσπαθήσει να πετύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία με τις αρμόδιες ελβετικές αρχές. 

Το ΕΣΠΑ

Η επίσπευση 100 έργων από το ΕΣΠΑ ύψους 11 δισ. ευρώ, με έμφαση στα έργα εκμετάλλευσης αυτοκινητόδρομων, στη διαχείριση αποβλήτων και στις επενδύσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και στην ενίσχυση της ρευστότητας ΜΜΕ.

Δύο δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεούν από το ΕΣΠΑ ως εγγυήσεις, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να χρηματοδοτήσει τα μεγάλα έργα υποδομής, αλλά και τις επιχειρήσεις μέσω δανείων των ελληνικών τραπεζών.

Κονδύλια ύψους 500 εκ. ευρώ μπορούν να παρασχεθούν υπό κοινή διαχείριση σε μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής, τα οποία διαχειρίζεται κυρίως η ΕΤΕπ. Με τον τρόπο αυτό τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στη ρευστότητα, ώστε στη συνέχεια να δώσουν δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Διαχείριση απορριμμάτων

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο κ. Ράιχενμπαχ τόνισε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι τεράστια πρόκληση. Απαραίτητη ωστόσο κρίνεται η θέσπιση συγκεκριμένων στόχων και χρονοδιαγράμματος από πλευράς τρόικας για τη μέγιστη αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της χώρας.

Επίσης, προτεραιότητα της ομάδας κρούσης είναι η επιτάχυνση του προγράμματος "ήλιος" του οποίου το κόστος εκτιμάται στα 20 δις ευρω.

Διαβάστε ΕΔΩ το πλήρες κείμενο της Εκθεσης
Πηγή: Δάφνη Ματζιαράκη