ΚΑΙΡΟΣ

Προσφυγή στο ΣτΕ από δήμους για το Ελληνικό

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσαν οι δήμοι Σπάτων – Αρτέμιδας, Παιανίας, Μαρκοπούλου και Κορωπίου διεκδικώντας ποσά που φτάνουν το 10% από τα πάσης φύσεως έσοδα που θα προκύψουν από την αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού.

Μέχρι σήμερα το υπουργείο Οικονομικών αρνείται να κάνει δεκτό το αίτημα των δήμων, Παρόλα αυτά νόμος από το 1995 δίνει τη δυνατότητα σε δήμους που δέχονται τις λειτουργίες του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος να διεκδικήσουν αντισταθμιστικά οφέλη από την αξιοποίηση του χώρου στο Ελληνικό.

Νομικός εκπρόσωπος των 4 δήμων ανακοίνωσε ότι εάν δεν γίνει δεκτό το αίτημά τους, θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο νόμος του 1995 προέβλεπε ότι ποσοστό 10% από τα έσοδα που θα προέλθουν από την αξιοποίηση του Ελληνικού θα διατεθούν στους Δήμους των Μεσογείων για τη δημιουργία σύγχρονης υποδομής και δικτύων ποιότητας ζωής.

Επρόκειτο για οφέλη που χορηγούνται στις περιοχές των Μεσογείων ως αντιστάθμισμα για τις τεράστιες περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες που έχει η λειτουργία του νέου αεροδρομίου «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» στα Μεσόγεια.

Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου