ΚΑΙΡΟΣ

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Αρνείται τιμητική διάκριση και εξηγεί το λόγο

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ αρνήθηκε περιβαλλοντικό βραβείο, λέγοντας πως το κίνημα για το κλίμα χρειάζεται ισχυρούς ανθρώπους που «θα ακούν την επιστήμη» και όχι βραβεία. 

Η 16χρονη ακτιβίστρια από την Σουηδία, που έχει καταφέρει να κινητοποιήσει εκατομμύρια κόσμου μέσω του Fridays for Future, τιμήθηκε σε μια τελετή στην Στοκχόλμη από το Νορδικό Συμβούλιο, όπου της απονεμήθηκε το ετήσιο περιβαλλοντικό βραβείο του οργανισμού καθώς ήταν υποψήφια για τις προσπάθειές της τόσο στην Σουηδία όσο και στην Νορβηγία.

Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση, εκπρόσωπός της είπε στο κοινό πως η Γκρέτα δεν θα αποδεχθεί το βραβείο ούτε το ποσό των περίπου 46.800 ευρώ που το συνοδεύει, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TT.   

Σε ανάρτηση στο Instagram, από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται, η Γκρέτα Τούνμπεργκ εξήγησε την απόφασή της, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως:

«Το κίνημα για το κλίμα δεν χρειάζεται άλλα βραβεία».

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι οι πολιτικοί μας και όσοι έχουν δύναμη να αρχίσουν να ακούν τα σύγχρονα, διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία», πρόσθεσε η ίδια.  

Αφού ευχαρίστησε το Νορδικό Συμβούλιο για την «τεράστια τιμή», η 16χρονη ακτιβίστρια κατέκρινε στη συνέχεια τις Βόρειες Χώρες που δεν ανταποκρίνονται στην «καλή φήμη» τους σχετικά με θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή. 
 

Πηγή: Guardian