ΚΑΙΡΟΣ

Δραστικές μειώσεις στα πρόστιμα τακτοποίησης των αυθαιρέτων μελετά το Υπ. Περιβάλλοντος.

Δραστικές μειώσεις στα πρόστιμα τακτοποίησης των αυθαιρέτων, μελετά το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Για κάποιες κοινωνικές ομάδες η μείωση των προστίμων θα είναι άμεση, ενώ θα υπάρξουν και έμμεσες μειώσεις, για τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών.

Οι άμεσες μειώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, σε πρώτη φάση, θα αφορούν στα άτομα με αναπηρία, άνω του 80%. Είναι, όμως, αρκετά πιθανόν, το μέτρο να επεκταθεί και σε άλλες κοινωνικές ομάδες, όπως ζητά και το Τεχνικό Επιμελητήριο.

Οι έμμεσες μειώσεις, θα αφορούν στους κατοίκους της νησιωτικής χώρας και θα επέλθουν μέσω του προσδιορισμού τιμής ζώνης, σε όσες περιοχές δεν υπάρχει. Σύμφωνα με πληροφορίες του skai.gr, ως τιμή ζώνης στις συγκεκριμένες περιοχές, θα οριστεί η χαμηλότερη θεσμοθετημένη τιμή, εντός των ορίων, των τέως νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων. Γεγονός, που σε αρκετές περιπτώσεις, θα επιφέρει δραστική μείωση των σχετικών προστίμων.

Εν τω μεταξύ, καθημερινώς, ολοένα και περισσότεροι πολίτες σταματούν την διαδικασία τακτοποίησης με τον Ν. 3843/10 (περί ημιϋπαιθρίων), για να υπαχθούν στην «ρύθμιση Παπακωνσταντίνου», που, στις περιοχές με
χαμηλή τιμή ζώνης, έχει μικρότερους συντελεστές, για υπόγεια, σοφίτες και πατάρια.

Από την πλευρά του, το ΤΕΕ, επεξεργάζεται και σύντομα αναμένεται να υποβάλει στο Υπουργείο υπόμνημα, για την διόρθωση συγκεκριμένων «αστοχιών», της όλης διαδικασίας, αφού υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι
επιμέρους τακτοποιήσεις, στοιχίζουν περισσότερο από την τακτοποίηση του ίδιου αυθαιρέτου. Γιατί ενώ για τα αυθαίρετα υπάρχει η παράμετρος της παλαιότητας, δεν ισχύει το ίδιο για τυχόν πρόσθετες κατασκευές,
που μπορεί να υπάρχουν, όπως ένα barbeque, μια πέργκολα ή κάτι άλλο, με αποτέλεσμα, αθροιστικά, το πρόστιμο τακτοποίησης να είναι υψηλότερο εκείνου, που αφορά σε αυτό καθ΄ αυτό το αυθαίρετο.
Στο υπόμνημά του, το ΤΕΕ, θα επαναφέρει και την πρόταση αύξησης του αριθμού των δόσεων.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, στο skai.gr, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης, αρκετοί πολίτες, λόγω της οικονομικής κατάστασης, ίσως, επιλέξουν να μην δηλώσουν το αυθαίρετό τους, επειδή αδυνατούν να καταβάλουν το πρόστιμο. Στο πλαίσιο αυτό τονίζει, είναι προτιμότερο να τους δοθεί η δυνατότητα αποπληρωμής του προστίμου, ακόμη και σε βάθος πενταετίας, από το να μην δηλώσουν την αυθαιρεσία.


Πηγή: Δημήτρης Λάππας