Ένας ποταμός που αποτελεί βιότοπο για περίπου 500 κροκόδειλους του αλμυρού νερού έλαβε την έγκριση για να φιλοξενήσει τα αγωνίσματα κωπηλασίας και κανόε-καγιάκ στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Μπρίσμπεϊν στην Αυστραλία το 2032.
Η διαδρομή στον ποταμό Fitzroy στο Ρόκχαμπτον της Κουίνσλαντ πέρασε από ανεξάρτητη τεχνική αξιολόγηση σχετικά με τη καταλληλότητά της.
Η αξιολόγηση δεν εξέτασε το ζήτημα των κροκοδείλων, αλλά επικεντρώθηκε στο «πώς θα απέδιδε η διαδρομή υπό διάφορες συνθήκες, καιρικά μοτίβα, επίπεδα νερού και κίνδυνο πλημμύρας, τόσο κατά τη διάρκεια των Αγώνων όσο και την περίοδο που προηγείται αυτών».
Η έκθεση ανατέθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Υποδομών και Συντονισμού των Αγώνων (GIICA), η οποία σημείωσε ότι οι εγκαταστάσεις Fitzroy River Flatwater Facility «αποτελούν ήδη χώρο προπόνησης και αγώνων για αθλήματα ήρεμων υδάτων, φιλοξενώντας σχολικά πρωταθλήματα, τοπικές ρεγκάτες και κοινόχρηστες προπονήσεις της εθνικής ομάδας».
Ως αναγνωρισμένη εγκατάσταση κωπηλασίας, υπάρχουν ήδη σχέδια έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια των διοργανώσεων σε περίπτωση που εντοπιστούν κροκόδειλοι, ενώ οι Ολυμπιακοί αξιωματούχοι έχουν λάβει διαβεβαιώσεις στο παρελθόν για την ασφάλεια των αθλητών.
Διεθνής υποστήριξη από τις ομοσπονδίες
Τόσο η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωπηλασίας (World Rowing) όσο και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κανόε (Paddle Worldwide) ενέκριναν τη διαδρομή.
«Βάσει της εκτεταμένης ανάλυσης που πραγματοποιήθηκε, γνωρίζουμε πλέον ότι ο ποταμός Fitzroy είναι ικανός να παράσχει δίκαιες συνθήκες ανταγωνισμού κατά τη διάρκεια των Αγώνων, σε πλήρη συμφωνία με τις απαιτήσεις της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Κωπηλασίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωπηλασίας, Jean-Christophe Rolland.
Ο πρόεδρος της Paddle Worldwide, Thomas Konietzko, ανέφερε: «Η ποιότητα και το βάθος της τεχνικής εργασίας που αναλήφθηκε βελτίωσε σημαντικά την κατανόησή μας για τον στίβο μάχης και προσφέρει εμπιστοσύνη σε εμάς και τους αθλητές μας ότι η διαδρομή μπορεί να προσφέρει δίκαιους αγώνες για τους αθλητές του Κανόε Σπριντ».
Ο πρόεδρος της διοργάνωσης «Brisbane 2032», Andrew Liveris, υποβάθμισε το θέμα των κροκοδείλων πέρυσι.
«Υπάρχουν καρχαρίες στον ωκεανό κι όμως κάνουμε σερφ... είναι θέμα νοοτροπίας του "μπορούμε", όχι του "δεν μπορούμε" – παρακαλώ αλλάξτε οπτική», είχε δηλώσει τότε.
Μιλώντας την Πέμπτη σχετικά με την τελική έγκριση του χώρου, είπε: «Η υποστήριξη αυτή παρέχει πρόσθετη βεβαιότητα καθώς περνάμε στην επόμενη φάση σχεδιασμού των εγκαταστάσεων και υλοποίησης των Αγώνων, διασφαλίζοντας ότι όλη η μελλοντική σχεδιαστική και επιχειρησιακή εργασία θα συνεχίσει να εστιάζει αποκλειστικά στο Ρόκχαμπτον».
Οι κροκόδειλοι του αλμυρού νερού ζουν τόσο σε γλυκό όσο και σε αλμυρό νερό και μπορούν να ξεπεράσουν σε μήκος τα έξι μέτρα.
«Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι αθλητές θα κωπηλατούσαν ταχύτερα»
Ο Drew Ginn, ο οποίος έχει κατακτήσει τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια για την Αυστραλία στην κωπηλασία, δήλωσε στο BBC Radio ότι εκφράζει ανησυχίες για πιθανές πλημμύρες, τη «δικαιοσύνη και την ακεραιότητα» του χώρου, καθώς και για την συνολική ολυμπιακή εμπειρία αθλητών και θεατών σε μια τοποθεσία που απέχει «έξι ή επτά ώρες» από το Μπρίσμπεϊν.
«Προσωπικά δεν φοβάμαι τα ζώα της Αυστραλίας, αλλά δεν είχα ποτέ έναν κροκόδειλο δίπλα μου», δήλωσε.
«Είμαι σίγουρος ότι θα κωπηλατούσα ταχύτερα, είμαι σίγουρος ότι όλοι οι αθλητές θα κωπηλατούσαν ταχύτερα. Είναι στη λίστα των ανησυχιών, δεν θεωρώ ότι είναι η πρώτη προτεραιότητα, αλλά σίγουρα αναφέρθηκε από πολύ νωρίς».
«Όταν ακούς για πράγματα όπως η μεταφορά κροκοδείλων εκτός του ποταμού, αναρωτιέσαι: "θέλει η διεθνής κωπηλασία να θέτει τους αθλητές σε τέτοιου είδους ρίσκα;"».
«Ακόμα και η ιδέα να βρίσκεσαι σε έναν χώρο όπου ο αγώνας σου θα μπορούσε να κριθεί για μισό δευτερόλεπτο, ενώ μπορεί να αποδειχθεί ότι οι συνθήκες διαφέρουν στις διαδρομές κατά δύο ή τρία δευτερόλεπτα».
«Και παρότι θεωρώ ότι το Ρόκχαμπτον είναι μια υπέροχη πόλη, δεν νομίζω ότι είναι σωστό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες να διασπείρουν τις εγκαταστάσεις με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο την εμπειρία αθλητών και θεατών».
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.