ΚΑΙΡΟΣ

Ελληνικό: Πάνω από 1,85 δισ. ευρώ οι εισπράξεις – Στο 82% οι πωλήσεις και κρατήσεις κατοικιών

Η Lamda Development προχωρά στην παράδοση της Riviera Galleria, ενώ 615 από τα 750 διαμερίσματα της Little Athens έχουν πωληθεί ή δεσμευθεί

Πάνω από 1,85 δισ. ευρώ έχουν εισρεύσει στα ταμεία της Lamda Development από πωλήσεις και μισθώσεις ακινήτων στο Ελληνικό, από την έναρξη της επένδυσης έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2026. Παράλληλα, το 82% των διαθέσιμων διαμερισμάτων στη Little Athens έχει πωληθεί ή δεσμευθεί, ενώ στη Riviera Galleria παραδόθηκε ήδη ο πρώτος εμπορικός χώρος σε μισθωτή.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοίνωσε η εταιρεία, τα έσοδα από πωλήσεις κατοικιών ανήλθαν σε 272,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 27% σε σύγκριση με τα 215,1 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Στη γειτονιά Little Athens, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου είχαν πωληθεί ή δεσμευθεί 615 από τα 750 διαμερίσματα που έχουν διατεθεί στην αγορά. Η εταιρεία θέτει ως βασική προτεραιότητα την έναρξη παραδόσεων κατοικιών το 2027.

Τα ταμειακά διαθέσιμα που αναλογούν στο έργο διαμορφώθηκαν σε 455 εκατ. ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου, έναντι 567 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2025. Η Lamda Development επισημαίνει ότι μέχρι το τέλος του εννεαμήνου δεν είχε προχωρήσει σε εκταμίευση τραπεζικών δανείων για το Ελληνικό, παρότι διαθέτει εγκεκριμένη πιστωτική γραμμή ύψους 232 εκατ. ευρώ.

Riviera Galleria: Παραδόθηκε ο πρώτος εμπορικός χώρος

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες στη Riviera Galleria, όπου έχει ήδη πραγματοποιηθεί η πρώτη παράδοση εμπορικής μονάδας σε μισθωτή. Η ολοκλήρωση του συγκροτήματος αναμένεται, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εταιρείας, το πρώτο τρίμηνο του 2027.

Στο εργοτάξιο συνεχίζονται οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, οι παρεμβάσεις στις όψεις και στα στέγαστρα, η κατασκευή εσωτερικών χωρισμάτων σε όλα τα επίπεδα και η διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων.

Στο δεύτερο μεγάλο εμπορικό συγκρότημα της επένδυσης, το The Ellinikon Mall, οι κατασκευαστικές εργασίες ξεκίνησαν το δεύτερο τρίμηνο του 2026 και βρίσκεται σε εξέλιξη η θεμελίωση.

Το ενδιαφέρον για εμπορικούς χώρους αποτυπώνεται στα ποσοστά των συμφωνημένων βασικών όρων μίσθωσης (Heads of Terms). Αυτοί καλύπτουν το 75% της μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας του The Ellinikon Mall και το 76% της αντίστοιχης επιφάνειας της Riviera Galleria.

Τα συγκεκριμένα ποσοστά αφορούν συμφωνίες επί βασικών εμπορικών όρων με υποψήφιους μισθωτές και δεν αντιστοιχούν απαραίτητα σε οριστικά υπογεγραμμένες συμβάσεις.

Αναβάθμιση της Μαρίνας Αγίου Κοσμά και λειτουργία του Sports Park

Στο παραλιακό μέτωπο συνεχίζεται η αναβάθμιση της Μαρίνας Αγίου Κοσμά. Για τις ανάγκες των εργασιών έχουν απομακρυνθεί προσωρινά σκάφη, με αποτέλεσμα οι διαθέσιμες θέσεις ελλιμενισμού να έχουν περιοριστεί περίπου στο ένα τρίτο της αρχικής δυναμικότητας.

Μετά την ολοκλήρωση της αναδιαμόρφωσης, η μαρίνα θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί μεγαλύτερα σκάφη. Η Lamda Development εκτιμά ότι η αναβαθμισμένη εγκατάσταση, σε συνδυασμό με τη Riviera Galleria, θα συμβάλει μελλοντικά στην ενίσχυση των εσόδων και της λειτουργικής κερδοφορίας του ομίλου.

Παράλληλα, το The Ellinikon Sports Park έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του, αποτελώντας μία από τις πρώτες υποδομές που παραδίδονται στο πλαίσιο της ανάπτυξης. Η σταδιακή λειτουργία νέων εγκαταστάσεων συνοδεύεται και από αύξηση των λειτουργικών δαπανών του έργου.

Πωλήσεις οικοπέδων 41,5 εκατ. ευρώ και διαπραγματεύσεις με την ΙΟΝ

Στον τομέα των πωλήσεων γης, η Lamda Development υπέγραψε τον Ιούλιο του 2026 οριστικά συμβόλαια για τη μεταβίβαση δύο οικοπέδων στην προς πολεοδόμηση περιοχή «Α-Π2» του Ελληνικού.

Το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε περίπου 41,5 εκατ. ευρώ, με μέση τιμή 2.650 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο οικοδομήσιμης επιφάνειας. Η εταιρεία αναμένει να αναγνωρίσει από τη συναλλαγή λογιστικό κέρδος προ φόρων περίπου 31 εκατ. ευρώ, συνυπολογίζοντας τα έξοδα της συναλλαγής.

Ανοιχτές παραμένουν οι διαπραγματεύσεις με την ΙΟΝ για την ολοκλήρωση συμφωνίας. Οι δύο πλευρές επιδιώκουν να διευθετήσουν τα εμπορικά ζητήματα που εκκρεμούν, με στόχο την ολοκλήρωση των συζητήσεων έως το τέλος του 2026, εφόσον επιτευχθεί οριστική συμφωνία.

Συνολικά, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για κατασκευές και έργα υποδομών στο Ελληνικό έφτασαν τα 415 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2026. Από την έναρξη της επένδυσης έως το τέλος Σεπτεμβρίου, οι αντίστοιχες δαπάνες έχουν ανέλθει σε 1,405 δισ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, αναφερόμενος στην πρόοδο των εργασιών και στην έναρξη λειτουργίας του The Ellinikon Sports Park, υπογράμμισε ότι οι εισπράξεις από τις πωλήσεις ακινήτων συνεχίζουν να ενισχύουν τη ρευστότητα της εταιρείας.

«Προτεραιότητά μας είναι η παράδοση οικιστικών μονάδων στο Little Athens το 2027, με βελτιωμένα περιθώρια κέρδους, καθώς και η ολοκλήρωση της παραλιακής ζώνης, έως το καλοκαίρι, που θα αλλάξει την εικόνα της Αθηναϊκής Ριβιέρας», ανέφερε ο κ. Αθανασίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ