Κλείσιμο

Μητέρες με κορωνοϊό: Αυτοψία του ΣΚΑΪ στη Μαιευτική κλινική του «Αττικόν» (vid)

Οι χτύποι της καρδιάς ενός ακόμα μωρού , του 3ου που γεννήθηκε από μητέρα θετική στον κορωνοιό , χτύπησαν σήμερα στο νοσοκομείο Αττικόν.

Το αγοράκι βάρους 3.340 γραμμαρίων είναι πολύ καλά στην υγεία του και αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων για το αν έχει κορονοϊό ή όχι. 

Το μωρό φιλοξενείται στο Τμήμα Πρόωρων Νεογνών, ενώ η μητέρα του μεταφέρθηκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης του νοσοκομείου.

Στην μαιευτική κλινική του νοσοκομείου Αττικόν, εκεί όπου γεννήθηκε το πρώτο μωρό από μητέρα θετική στον covid 19, μπήκε η κάμερα του ΣΚΑΙ με την Τατιάνα Στεφανίδου.

H μητέρα ακολουθώντας μια ειδική διαδρομή μέσα στο νοσοκομείο , φτάνει στον ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο της γέννας και οι πρώτοι άνθρωποι που αντικρίζει είναι ντυμένοι σαν .. αστροναύτες.
«Είναι σαν να βλέπει έναν αστροναύτη μπροστά της. Προσπαθούμε να της εξηγήσουμε ότι όλο αυτό που κάνουμε είναι για την δική της ασφάλεια και του μωρού της, και μετά προσπαθούμε και λίγο να το διακωμοδήσουμε όλο αυτό ώστε να αισθανεθεί και η ίδια λίγο πιο χαλαρή, πιο άνετη» εξηγεί η Ελένη Αλεξίου, προισταμένη Μαία.

Το μόνο που σκεφτήκαμε είναι ότι πρέπει να ακολουθήσουμε το επιχειρησιακό μας πλάνο αναφέρει από την πλευρά της η Διευθύντρια Γ’ Μαιευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου, Σοφία Καλανταρίδου.
Η μητέρα, περιγράφουν, θέλει πάρα πολύ να δει και να πάρει αγκαλιά το μωρό αλλά δυστυχώς στις θετικές γυναίκες στον κορωνοιό, αυτό απαγορεύται. Οπότε με το που γεννιέται το μωρό το πηγαίνουν στη βρύση, το πλένουν και από μακριά της το δείχνουν. 

Σε ειδικούς φακέλους τοποθετείται οτιδήποτε χρειάζεται να μεταφέρουμε από την αίθουσα που έχουμε επίτοκο με κορωνοιό στον εξωτερικό χώρο. Δηλαδή φιαλίδια με αίμα, το καρδιογράφημα που γίνεται…»

Κατά τη διάρκεια του τοκετού η ομάδα γιατρών που συμμετέχει φορά ολόσωμη φόρμα, 3 ζευγάρια γάντια ο καθένας , μάσκες , γυαλιά. Το άγχος πρωταγωνιστεί.

Όπως τονίζει ο μαιευτήρας Γιώργος Χρέλιας το πρώτο άγχος φεύγει μόλις ακουστεί το πρώτο κλάμα του μωρού.

«Το τελευταίο μόλις βγάλουμε και το τελευταίο εξάρτημα της στολής και μετά κάνεις το σταυρό σου ότι έχεις βγει αλώβητος».

Το πρωτόκολλο διαχείρισης του τοκετού σε μητέρες θετικές είναι αυστηρό.  

Όπως αναφέρει το προσωπικό, πέρα από τις έγκυες οι οποίες δεν έχουν covid 19, υπάρχει κι ένας χώρος για αυτές που έχουν προβλήματα αναπνευτιστικού άρα είναι ή ύποπτα κρούσματα ή επιβεβαιωμένα.

Και μέσα στις δυσκολίες που βιώνουμε …. Καθημερινά γεννιέται η ελπίδα.

Πηγή: skai.gr