Τραμπ: Αίρονται όλες οι κυρώσεις για τη Συρία σε βάρος της Τουρκίας

Την άρση όλων των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. όσον αφορά τη Συρία, ανακοίνωσε ο Ντόναλτ Τραμπ, σε δηλώσεις στις οποίες προέβη στο Λευκό Οίκο νωρίτερα.

Ο Πρόεδρος Τραμπ έκανε λόγο για άρση των κυρώσεων στο περιθώριο της οριστικής κατάπαυσης πυρός μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων στη Βόρεια Συρία καθώς όπως τόνισε η Τουρκία τον πληροφόρησε ότι θα υπάρξει «μόνιμη» κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Τουρκίας και των Συρίων Κούρδων.

«Τις τελευταίες πέντε ημέρες η εκεχειρία που εμείς πετύχαμε τηρείται και τηρείται πολύ καλά και πέρα από κάθε προσδοκία. Σήμερα το πρωί η κυβέρνηση της Τουρκίας ενημέρωσε την κυβέρνησή μου ότι σταματούν οι μάχες και ότι η εκεχειρία θα είναι μόνιμη.»

Σε κάθε περίπτωση ο πλανητάρχης εξέφρασε την ανησυχία του για το κατά πόσο η εκεχειρία θα διατηρηθεί προσθέτοντας εντούτοις πως διατηρεί την αισιοδοξία του.

"Βέβαια η λέξη μόνιμη σ’ αυτό το μέρος του κόσμου είναι κάτι συζητήσιμο. Το καταλαβαίνουμε όλοι". τόνισε.

"Αλλά εγώ πιστεύω ότι θα είναι μόνιμη κι έτσι διέταξα τον υπουργό Οικονομικών να άρει όλες τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στην Τουρκία στις 14 Οκτωβρίου λόγω της επίθεσης της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων στα σύνορα της Τουρκίας»." συνέχισε.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ γνωστοποίησε πως  ορισμένοι Αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στη Συρία, για να προστατεύουν κοιτάσματα πετρελαίου.

Υπενθυμίζεται πώς λίγες ώρες πριν, ο Πρόεδρος Τραμπ πανηγύριζε για τις εξελίξεις στην περιοχή, μέσω ανάρτησης του στο twitter, μιλώντας για μεγάλη επιτυχία στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

«Δημιουργήθηκε η ασφαλής ζώνη. Είναι επίσης γεγονός η κατάπαυση του πυρός ενώ οι πολεμικές αποστολές έχουν τελειώσει. Οι Κούρδοι είναι ασφαλείς και έχουν δουλέψει καλά μαζί μας. Για τους κρατούμενους -μέλη του ISIS υπάρχει επίσης ασφάλεια.», έγραψε ο Πρόεδρος Τραμπ, γνωστοποιώντας πως θα προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις επί του θέματος από τον Λευκό Οίκο.

ΠΗΓΗ: CBS