Το νέο βιβλίο που «καίει» τον Ντόναλντ Τραμπ - Από την παραλίγο απόλυση της Ιβάνκα έως την καταστροφή εγγράφων στην τουαλέτα

Το βιβλίο το οποίο βασίζεται σε συνεντεύξεις με περισσότερες από 200 πηγές, βγάζει στη φόρα νέες λεπτομέρειες για τα όσα συνέβαιναν στον Λευκό Οίκο κατά την περίοδο της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ 

Νέες λεπτομέρειες και αποκαλύψεις από την περίοδο διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ έρχονται στη δημοσιότητα στο πολυαναμενόμενο βιβλίο της δημοσιογράφου των New York Times Maggie Haberman με τίτλο «Confidence Man», το οποίο κυκλοφορεί την Τρίτη.

Το βιβλίο το οποίο βασίζεται σε συνεντεύξεις με περισσότερες από 200 πηγές, συμπεριλαμβανομένων πρώην συνεργατών, καθώς και σε τρεις συνεντεύξεις με τον ίδιο τον κ. Τραμπ, σύμφωνα με το BBC, «καίει» τον πρώην αμερικανό πρόεδρο καθώς αποκακλύπτει πως κατά τη διάρκεια της προεδρικής του θητείας παραλίγο να απολύσει ακόμα και την κόρη του και να πετάξει συστηματικά έγγραφα στην τουαλέτα. 

Ο πρώην πρόεδρος επιτέθηκε στην συγγραφέα του βιβλίου Haberman, γράφοντας στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ότι το βιβλίο περιέχει «πολλές κατασκευασμένες ιστορίες με μηδενικό έλεγχο των γεγονότων».

Συγκεκριμένα, το βιβλίο αναφέρει πως ο Τραμπ έφτασε ένα βήμα πριν απολύσει την κόρη του Ιβάνκα και τον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ. Ήταν πολύ κοντά στο να τουιτάρει ότι και οι δυο τους εγκατέλειπαν τις θέσεις τους ωστόσο, τελευταία στιγμή τον σταμάτησε ο τότε προσωπάρχης Τζον Κέλι. Το βιβλίο αποκαλύπτει επίσης ότι ο Τραμπ μιλούσε συχνά υποτιμητικά για τον γαμπρό του και μια φορά σχολίασε ότι ο κ. Κούσνερ «ακούγεται σαν παιδί» αφού άκουσε μια δημόσια ομιλία του το 2017. Ο κ. Τραμπ έχει αρνηθεί ότι ήθελε ποτέ να απολύσει την Ιβάνκα και τον σύζυγό της. «Καθαρή μυθοπλασία. Ούτε καν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου», δήλωσε.

Επίσης, το βιβλίο προβαίνει σε μια ακόμη αποκάλυψη. Η Haberman γράφει ότι ο Τραμπ έθεσε αρκετές φορές την προοπτική βομβαρδισμού μεξικανικών εργαστηρίων ναρκωτικών - μια πρόταση που εξέπληξε τον πρώην υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ. Η ιδέα προήλθε από μια συζήτηση που είχε ο Τραμπ με τον Μπρετ Τζιρόιρ, αξιωματικό δημόσιας υγείας και ναύαρχο του Σώματος Επιτελών της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ. Ο κ. Τζιρόιρ μπήκε στο Οβάλ Γραφείο φορώντας στολή -όπως συνηθίζεται για τους αξιωματικούς δημόσιας υγείας του σώματος- και είπε στον κ. Τραμπ ότι οι εγκαταστάσεις παραγωγής παράνομων ναρκωτικών στο Μεξικό θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με την τοποθέτηση «μολύβδου στο στόχο» για να σταματήσουν οι παράνομες ουσίες να περνούν τα σύνορα. Μπερδεύοντας τον κ. Τζιρόιρ με στρατιωτικό αξιωματικό, ο κ. Τραμπ πρότεινε στη συνέχεια τον βομβαρδισμό των εγκαταστάσεων ναρκωτικών. Σε απάντηση, ο Λευκός Οίκος ζήτησε από τον κ. Τζιρόιρ να σταματήσει να φορά τη στολή του.

Οι αποκαλύψεις όμως για τον Ντόναλντ Τραμπ δεν σταματάνε εδώ. Όπως φαίνεται ο  Τραμπ φοβόταν πολύ μήπως πεθάνει από κορονοϊό όταν αρρώστησε τον Οκτώβριο του 2020. Κάποια στιγμή, ο αναπληρωτής προσωπάρχης του, Τόνι Ορνάτο, προειδοποίησε τον πρόεδρο ότι αν η κατάσταση της υγείας του επιδεινωνόταν περαιτέρω θα έπρεπε να θέσει σε κίνηση διαδικασίες που θα εξασφάλιζαν τη συνέχεια της κυβέρνησης.

Επίσης, η Maggie Haberman αποκαλύπτει στο βιβλίο της ότι ο Τραμπ πέταξε έγγραφα στην τουαλέτα του Λευκού Οίκου. Συγκεκριμένα, το προσωπικό του Λευκού Οίκου ανακάλυπτε κάθε τόσο ότι η τουαλέτα ήταν φραγμένη από τυπωμένο χαρτί το οποίο πιστεύεται ότι ο Τραμπ έριξε στην τουαλέτα και στη συνέχεια τράβηξε το καζανάκι. Φέρεται επίσης να έσκισε έγγραφα, γεγονός που αντιβαίνει στον νόμο περί προεδρικών αρχείων - νόμο που λέει ότι τα έγγραφα που δημιουργούνται ή παραλαμβάνονται από έναν πρόεδρο αποτελούν ιδιοκτησία της αμερικανικής κυβέρνησης και πρέπει να διαχειρίζονται από τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ μόλις λήξει η προεδρία.

Πηγή: skai.gr