Τι θα μπορούσε να κάνει το ΝΑΤΟ σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία;

Σε τεντωμένο σκοινί κινείται η σχέση της Ρωσίας με τη Δύση, καθώς συνεχίζεται η συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Στο ΝΑΤΟ έχει σημάνει συναγερμός και αύριο συγκαλείται εκτάκτως σύνοδος υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, με τους Αμερικανούς υπουργούς να σπεύδουν αυτοπροσώπως στις Βρυξέλλες.

Ποιες είναι όμως οι δυνατότητες που έχει το ΝΑΤΟ να αντιδράσει σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το λιγότερο πιθανό σενάριο και η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία;

Όπως εξηγεί ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, Γιάννης Παλαιολόγος, θα ήταν πολιτικά ανέφικτο αλλά και χωρίς νομικό έρεισμα να αποφασιστεί η αποστολή χερσαίων νατοϊκών δυνάμεων στην περιοχή. Η Ουκρανία ως μη μέλος του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να ζητήσει κάτι τέτοιο, ενώ ακόμη και αν είχε αυτή τη δυνατότητα δεν φαίνεται να υπάρχει η αντίστοιχη πολιτική βούληση από τις περισσότερες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο υπάρχουν κάποιες δυνατότητες δυναμικής αντίδρασης από πλευράς βορειοατλαντικού συμφώνου.

Θα μπορούσε να επιχειρήσει να αποκλείσει από αέρος τη Ρωσία ώστε η αεροπορία της να μην μπορεί να συνδράμει στις χερσαίες δυνάμεις εισβολής.

Μια άλλη δυνατότητα θα μπορούσε να είναι η δραστηριοποίηση του στόλου συμμαχικών χωρών στη Μαύρη Θάλασσα για να περιοριστούν οι κινήσεις του ρωσικού στόλου.

Και στις δυο αυτές περιπτώσεις, η Τουρκία θα μπορούσε να παίξει κεντρικό ρόλο λόγω και της εγγύτητας στην περιοχή, αποδεικνύοντας πόσο πολύτιμος εταίρος είναι στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη θα έφερνε σε δύσκολη θέση τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει χτίσει μια ανορθόδοξη συμμαχία με τη Μόσχα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μια τρίτη εξέλιξη θα μπορούσε να πυροδοτηθεί εάν κάποια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ στην περιοχή, όπως για παράδειγμα η Τουρκία, η Ρουμανία ή η Βουλγαρία, επικαλείτο το άρθρο 4 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο όταν ένα μέλος θεωρεί ότι απειλείται η ασφάλεια, η ανεξαρτησία του ή η εδαφική του ακεραιότητα, μπορεί να ζητήσει το βορειοατλαντικό συμβούλιο να τεθεί σε μόνιμη διαβούλευση.

Πηγή: skai.gr