«Όχι» των Βρετανών βουλευτών στο χρονοδιάγραμμα για το νομοσχέδιο του Brexit

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Σημαντική ήττα υπέστη ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στην προσπάθειά του για έγκριση του εφαρμοστικού νομοσχεδίου του Brexit, που συνεπάγεται και έγκριση της νέας Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ, πριν από την 31η Οκτωβρίου.
 
Οι βουλευτές απέρριψαν με 322 ψήφους κατά και 308 υπέρ το χρονοδιάγραμμα που είχε προτείνει η κυβέρνηση για τη συγκεκριμένη νομοθετική διαδικασία, η οποία προέβλεπε ολοκλήρωση της συζήτησης και ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου στη Βουλή των Κοινοτήτων αυτή την Πέμπτη.

O πρωθυπουργός της Βρετανίας ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση αναστέλλει την εξέταση της συμφωνίας για το Brexit έως ότου η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει αν θα προσφέρει μια παράταση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, πέραν της 31ης Οκτωβρίου.

Το μπαλάκι τώρα πάει στην ΕΕ, η οποία είναι πολύ πιθανόν να δώσει νέα παράταση στον Τζόνσον, με νέα προθεσμία την 31η Ιανουαρίου 2020.

Ο πρωθυπουργός είχε προειδοποιήσει ότι απόρριψη του χρονοδιαγράμματος θα τον οδηγήσει σε απόσυρση του νομοσχεδίου και σε προσπάθεια πρόκλησης πρόωρων εκλογών.
 
Ο κ. Τζόνσον ήθελε να αποφύγει αναβολή του Brexit πέρα από την 31η Οκτωβρίου, κάτι που καθίσταται σχεδόν αδύνατο μετά από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.