Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την παράταση της εκεχειρίας με το Ιράν έως ότου η Τεχεράνη καταθέσει ενιαία πρόταση και ολοκληρωθούν οι συνομιλίες, «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο».
Ωστόσο, σύμβουλος του προέδρου του Ιρανικού κοινοβουλίου, Μοχάμαντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ, δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ότι η παράταση της εκεχειρίας που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «δεν έχει καμία σημασία, η ηττημένη πλευρά δεν μπορεί να επιβάλλει όρους». «Η συνέχιση του ναυτικού αποκλεισμού δεν διαφέρει από τον βομβαρδισμό και πρέπει να αντιμετωπιστεί με στρατιωτική δράση. Η παράταση της εκεχειρίας από τον Τραμπ αποτελεί σίγουρα ένα τέχνασμα για να κερδίσει χρόνο εν όψει μιας αιφνιδιαστικής επίθεσης· το Ιράν πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία».
Εν τω μεταξύ, λίγα λεπτά πριν την ανακοίνωση του Τραμπ, το ιρανικό πρακτορείο TASNIM είχε μεταδώσει ότι η Τεχεράνη είχε ενημερώσει την αμερικανική πλευρά, μέσω του Πακιστάν, ότι δεν θα συμμετάσχει στον προγραμματισμένο γύρο συνομιλιών την Τετάρτη στο Ισλαμαμπάντ, αυξάνοντας την αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες είχε αναβληθεί και το ταξίδι του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς.
«Το ταξίδι του αντιπροέδρου Βανς και στο Πακιστάν για συνομιλίες με το Ιράν έχει αναβληθεί μέχρι νεωτέρας, όπως μου ανέφερε αμερικανική πηγή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος του Axios Μπαράκ Ραβίντ σε ανάρτησή του στο X.
Reuters, CNN, Associated Press, Axios, New York Times και Fox μετέδωσαν νωρίτερα ότι ο Βανς παρέμενε στην Ουάσινγκτον, ενώ βάσει του προγράμματος των συνομιλιών θα έπρεπε να είχε ήδη αναχωρήσει για το Ισλαμαμπάντ.
Νωρίτερα, ο διοικητής της Αεροδιαστημικής Δύναμης του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν, Ματζίντ Μουσάβι, απείλησε τους γείτονες του Ιράν σε μήνυμα που δημοσίευσαν σήμερα ιρανικά μέσα ενημέρωσης. «Οι νότιοι γείτονες του Ιράν πρέπει να γνωρίζουν ότι, εάν τα εδάφη και οι εγκαταστάσεις τους χρησιμοποιηθούν από εχθρούς για την πραγματοποίηση επιθέσεων κατά του ιρανικού έθνους, θα πρέπει να αποχαιρετήσουν την παραγωγή πετρελαίου στη Μέση Ανατολή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μουσάβι.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, κατηγόρησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι παραβιάζουν την εκεχειρία, χαρακτηρίζοντας τον αποκλεισμό ιρανικών λιμανιών «πράξη πολέμου».
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις για την Κρίση στη Μέση Ανατολή τις προηγούμενες ώρες
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.