Η ομιλία του Μπόρις Τζόνσον δια στόματος της Βασίλισσας Ελισάβετ για το Brexit

Η βδομάδα για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μόλις ξεκινήσει με τη Βασίλισσα Ελισάβετ να διαβάζει μπροστά στο Βρετανικό κοινοβούλιο τον λόγο του Μπόρις Τζόνσον.

Στον λόγο του Μπόρις Τζόνσον πέρα από τα μέτρα που θα πάρει για τη μετά Brexit ζωή της Βρετανίας, δίνεται και μία εικόνα για το τι θα ακολουθήσει.

Κανονικά, η εκδήλωση αναγγέλλει την έναρξη μιας κοινοβουλευτικής θητείας, η οποία θέτει μια σημαντική αρχή για τη νομοθεσία που θα διαμορφώσει το μέλλον της χώρας.  Ο Τζόνσον όμως φαίνεται να προσπαθεί να οδηγήσει μια μειοψηφική κυβέρνηση να κερδίσει ο,τιδήποτε στο Κοινοβούλιο, κάτι που ενδέχεται να τον οδηγήσει σε εκλογές.

Η ομιλία του Τζόνσον που διαβάστηκε από τη βασίλισσα είχε σκοπό να δείξει ποια θα ήταν η ζωή μετά το Brexit, αν ο πρωθυπουργός είχε την πλειοψηφία να συνεχίσει. Η συγκεκριμένη κίνηση σχολιάστηκε ως διαφημιστική καμπάνια με μια φανταχτερή κορώνα και πολλά διαμάντια.

Μέσα στα πλεονεκτήματα του Brexit, όπως παρουσιάστηκε στον λόγο του Τζόνσον περιλαμβάνονται και περισσότερα χρήματα για νοσοκομεία, σχολεία και αστυνομία.  Επίσης, υπόσχεται ότι θα κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο ένα από τα πιο πράσινα, καθαρά και ασφαλή μέρη για να ζήσει κάποιος, επενδύοντας στην πολιτική περιβάλλοντος και ασφάλειας.

Όλα αυτά ακούγονται υπέροχα. Αλλά όπως ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλά, δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κάτι τέτοιο να συμβεί σύντομα. Και δεν θα έχει πολλές πιθανότητες να συμβεί καθόλου, αν ο Τζόνσον δεν μπορέσει να διαχειριστεί το Brexit.

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, οι υποστηρικτές του Τζόνσον φάνηκαν αισιόδοξοι, καθώς η ΕΕ ανέφερε ότι ήταν πρόθυμη να ακούσει τις ιδέες του για μια νέα συμφωνία Brexit. 

Ο Τζόνσον είχε διατυπώσει προτάσεις, οι οποίες ουσιαστικά είναι παρόμοιες με εκείνες που διαπραγματεύθηκε και η προκάτοχός του Τερέζα Μέι, εκτός από έναν προφανώς πιο πολύπλοκο τελωνειακό μηχανισμό για τη Βόρεια Ιρλανδία που θα αντικαταστήσει το ιρλανδικό "backstop", το εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας που πέρασε το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ομιλία του Τζόνσον δια στόματος της Βασίλισσας ήταν περισσότερο για το θεαθήναι. Ο Τζόνσον αγωνίζεται απεγνωσμένα να προχωρήσει στο Brexit και παρουσιάζει ένα σχέδιο για το τι θα κάνει μετά χωρίς να είναι σίγουρο. Ωστόσο, η εξέλιξη της κατάστασης αυτής δεν φαίνεται να είναι στο χέρι του.
 

Πηγή: CNN