Κλείσιμο

Διάσκεψη Βερολίνου: Ποιές δυνάμεις είναι κατά του τουρκολυβικού μνημονίου

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις λίγες ώρες πριν τη διεθνή Διάσκεψη Κορυφής του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Η Διάσκεψη θα ξεκινήσει αύριο Κυριακή, λίγο μετά τις 15:00 ώρα Ελλάδας και αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τις 18:00, ενώ θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου της Γερμανίδας Καγκελάριου, Άγκελα Μέρκελ με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Από τη διάσκεψη αποκλείστηκε η Ελλάδα, παρά τα διαβήματα και το μπαράζ επαφών της Αθήνας έως την τελευταία στιγμή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε και σήμερα τον διπλωματικό μαραθώνιο επικοινωνώντας για το θέμα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την πρόεδρο της Κομισιόν.

Η ελληνική κυβέρνηση με την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Λίβυου στρατάρχη Χαφτάρ στην Αθήνα, έστειλε μήνυμα ότι η Ελλάδα παρότι αποκλείστηκε από τη Διάσκεψη του Βερολίνου, διεκδικεί να παίξει ρόλο στην επόμενη ημέρα στη Λιβύη.

Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί και θα ασκήσει βέτο σε λύση για την Λιβύη εάν δεν ακυρωθεί το παράνομο μνημόνιο που έχει υπογράψει ο Ερντογάν με την κυβέρνηση Σάρατζ.

Από τις δυνάμεις που θα μετέχουν στη Διάσκεψη του Βερολίνου, κοινή θέση με την Ελλάδα κατά του τουρκολιβυκού μνημονίου έχουν εκφράσει επισήμως η Αίγυπτος, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν και ο Λίβυος στρατάρχης Χαφτάρ.

Το μνημόνιο στηρίζουν οι δυνάμεις που το έχουν υπογράψει, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν και ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, δεσμεύονται από τις αποφάσεις της ΕΕ, τις οποίες συμμερίζεται και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

Πηγή: skai.gr