Αδύνατα μοντέλα τέλος

Εκτός από την ταυτότητα που αποδεικνύει την ηλικία τους, τα νεαρά μοντέλα ίσως καλούνται εφεξής να προσκομίζουν και ιατρική βεβαίωση που θα αποδεικνύει ότι δεν πάσχουν από ανορεξία.

Όλα αυτά στο πλαίσιο της μάχης κατά των διατροφικών διαταραχών, στη βρετανική βιομηχανία της μόδας. Εάν μάλιστα γίνουν δεκτές οι προτάσεις που διατυπώνει ομάδα ειδικών, ακόμη και όσοι εργάζονται στο χώρο μπορεί να υποχρεώνονται σε έλεγχο του ποινικού τους μητρώου.

Η σχετική έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο πριν την έναρξη της εβδομάδας μόδας στο Λονδίνο.

Η βασιλεία των κάτισχνων μοντέλων φθάνει στο τέλος της; Τα μοντέλα που φορούν νούμερο 0 έχουν βρεθεί στο στόχαστρο εδώ και πολλά χρόνια. Πλέον όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κόσμος της μόδας αρχίζει να περιφρονεί τα ανορεξικά κορίτσια.

Ήδη οι πολύ αδύνατες κοπέλες έμειναν εκτός πασαρέλας στη Μαδρίτη και το Μιλάνο και στο Λονδίνο ένα πολύ γνωστό πρακτορείο απέρριψε μια κοπέλα επειδή ήταν υπερβολικά αδύνατη.

Η επιτροπή που εξετάζει την κατάσταση της υγείας των μοντέλων στη Βρετανία προτείνει τη διεξαγωγή συχνών ελέγχων για τη διάγνωση διατροφικών διαταραχών.

Ζητά την παροχή συμβουλών διατροφής, τη χορήγηση ιατρικών βεβαιώσεων και τη σύσταση συνδικαλιστικού οργάνου των μοντέλων.

Ήδη, πριν τη δημοσίευση της έκθεσης, απαγορεύθηκε σε μοντέλα κάτω των 16 ετών να συμμετάσχουν στην εβδομάδα μόδας του Λονδίνου. Αυτό αντανακλά τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την εμφάνιση διατροφικών διαταραχών σε μοντέλα εφηβικής ηλικίας.

Ωστόσο, τα μέλη της επιτροπής ζητούν να καθιερωθεί ελάχιστο όριο βάρους και σωματικής μάζας για τα μοντέλα. Όπως λένε, ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να αποτρέψει τραγωδίες, όπως ο θάνατος τριών μοντέλων στη Νότιο Αμερική.

Η μία κοπέλα, πέθανε πριν από δύο χρόνια σε ηλικία 21 ετών. Ζύγιζε λίγο περισσότερο από 40 κιλά. Δηλαδή σχεδόν όσο ένα φυσιολογικό 12χρονο κορίτσι.

Τα λεπτά μοντέλα είναι ακόμη της μόδας, όμως τα ανορεξικά προκαλούν προβλήματα, παρόλο που η έκθεση απέχει λίγο από το να αποκλείσει δια παντός τα μοντέλα που φορούν νούμερο 0.
Πηγή: Πηγή: BBC