Εργάτες παιδιά

Παγκόσμια Ημέρα κατά της παιδικής εργασίας την Τρίτη και σύμφωνα με ανακοίνωση της Γιούνισεφ 132 εκατομμύρια εκατομμύρια παιδιά εργάζονται σκληρά στον αγροτικό τομέα.

Αγόρια και κορίτσια κάτω των 15 ετών εργάζονται σε αγροκτήματα και φυτείες, ενώ το φαινόμενο δεν περιορίζεται στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Επίσης σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση εργασίας τουλάχιστον 22 χιλιάδες παιδιά σκοτώνονται κάθε χρόνο σε εργατικά ατυχήματα.

Σύμφωνα με στοιχεία της κοινωνικής οργάνωσης υποστήριξης νέων, Άρσις, στη χωρα μας, 150.000 ανήλικοι εργάζονται, ενώ 460.000 παιδιά, ηλικίας κάτω των 18 ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

• • Καταγράφεται, επίσης, απασχόληση ανηλίκων σε χείριστες μορφές εργασίας, όπως δουλειά στο δρόμο, πορνεία, εξαναγκαστική εργασία.

Η οργάνωση Άρσις διοργανώνει φέτος ενημερωτικές δράσεις σε 7 πόλεις στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Λάρισα, Καρδίτσα, Κοζάνη, Πολύγυρος) αλλά και στην Αλβανία (Τίρανα).

Έλλειψη σχεδίου. Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο Γιώργος Μόσχος, βοηθός συνήγορος του Πολίτη, υπεύθυνος για τα δικαιώματα του παιδιού, ανέφερε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία και δείκτες για την παιδική εργασία, ενώ οι έλεγχοι της επιθεώρησης εργασίας δεν είναι επαρκείς. [
Απουσιάζει ένα εθνικό σχέδιο δράσης που να φέρνει κοντά τα υπουργεία, να αυξάνει τις επενδύσεις για τα παιδιά, να προσφέρει τη σιγουριά ότι η οικογένεια που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποστηρίζεται προληπτικά, κατέληξε ο κ. Μόσχος.
Πηγή: skai.gr