Ανησυχία για την Πασκουάλα

Βρέθηκε παρασυρμένη από τα ρεύματα και παλεύοντας για να σωθεί. Τώρα η Πασκουάλα, η δολοφόνος φάλαινα, βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς διαμάχης για την επιμέλειά της.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους ενός ενυδρείου στο Μεξικό, οι οποίοι φροντίζουν τη νεαρή όρκα, πρέπει να μεταφερθεί στην Καλιφόρνια, προκειμένου να επιβιώσει. Αυτό ωστόσο θα αποτελέσει παραβίαση των κανονισμών περί εξαγωγής άγριων ζώων.

Η Πασκουάλα βρέθηκε σοβαρά τραυματισμένη σε ακτή του Μεξικού τον Απρίλιο. Είναι μόλις λίγων εβδομάδων και τρέφεται με γάλα μέσω ενός σωλήνα. Ακόμη δεν είναι βέβαιο αν θα καταφέρει να επιβιώσει.

Οι κτηνίατροι, οι οποίοι αγωνίζονται να θεραπεύσουν τη νεαρή δολοφόνο φάλαινα, λένε ότι αν αντέξει στους επόμενους έξι μήνες, τότε οι πιθανότητες μακροπρόθεσμα θα είναι περισσότερες. Ωστόσο, θα δυσκολευθεί να επιβιώσει μόνη της.

Στο Μεξικό δεν υπάρχει αρκετά μεγάλη δεξαμενή, η οποία να μπορεί να φιλοξενήσει την Πασκουάλα όταν θα μεγαλώσει.

Οι ιδιοκτήτες του ενυδρείου θέλουν να μεταφέρουν τη μικρή φάλαινα στην Καλιφόρνια. Το θαλάσσιο πάρκο της Σι Γουόρλντ στο Σαν Ντιέγκο μπορεί να φιλοξενήσει τη νεαρή φάλαινα.

Οι υπεύθυνοι του πάρκου θεωρούν ότι οι επτά φάλαινες - δολοφόνοι που βρίσκονται ήδη εκεί θα μάθουν στην Πασκουάλα πώς να τρέφεται.

Όμως η νομοθεσία του Μεξικού απαγορεύει τις εξαγωγές άγριων ζώων από τη χώρα. Και, σύμφωνα με τους περιβαλλοντολόγους, η μεταφορά της φάλαινα στις ΗΠΑ θα ενθαρρύνει ενδεχομένως το λαθρεμπόριο θαλάσσιων ζώων για εμπορική εκμετάλλευση.

Υποστηρίζουν ότι είναι προτιμότερο η νεαρή φάλαινα να επανενταχθεί στο φυσικό της περιβάλλον, ακόμη και αν κινδυνεύσει η ζωή της.

Προς το παρόν, η ορφανή φάλαινα τρώει καλά και παίρνει βάρος. Η μάχη για την απελευθέρωση της Πασκουάλα μόλις άρχισε.
Πηγή: Πηγή:BBC