Πρώτη συνάντηση Τζόνσον - Γιούνκερ για το Brexit

Στο Λουξεμβούργο για γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα βρεθεί σήμερα ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Γράφοντας στην «Daily Telegraph» ο κ. Τζόνσον δηλώνει ότι πιστεύει «με πάθος» πως μπορεί να πετύχει μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους για το Brexit και δεσμεύεται να εργαστεί σκληρά για αυτήν.

«Αν μπορούμε να σημειώσουμε αρκετή πρόοδο τις επόμενες λίγες ημέρες, προτίθενται να πάω σε αυτή την κρίσιμη σύνοδο στις 17 Οκτωβρίου και να οριστικοποιήσω μια συμφωνία που θα προστατεύει τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και των πολιτών και στις δύο πλευρές της Μάγχης, όπως επίσης και στις δύο πλευρές των συνόρων στην Ιρλανδία», γράφει ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, αφού υποστηρίζει πως η ευθύνη για μια πιθανή κατάρρευση των συνομιλιών με την ΕΕ θα πρέπει να αποδοθεί στους Βρετανούς βουλευτές, επαναλαμβάνει: «Μην έχετε αμφιβολία. Αν δεν μπορέσουμε να πάρουμε μια συμφωνία, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα βγει ούτως ή άλλως».

Το άρθρο του έρχεται μετά από τη συνέντευξη στη «Mail on Sunday» στην οποία μιλούσε για «τεράστια πρόοδο» και «πραγματικά σημάδια μετακίνησης» των Ευρωπαίων ηγετών στο ζήτημα του backstop.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ δήλωσε ότι υπάρχει πλέον ένα «πάτημα» για την επίτευξη συμφωνίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταβατικής περιόδου έως τα τέλη του 2022, αντί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Πιστεύεται ότι η βρετανική πλευρά δηλώνει πλέον έτοιμη να αποδεχθεί κανονιστικούς ελέγχους στη Θάλασσα της Ιρλανδίας προκειμένου το εμπόριο να γίνεται απρόσκοπτα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, κάτι που θεωρείται ότι θα μπορούσε να άρει τις ανησυχίες των Βρυξελλών για την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς.

Πάντως μιλώντας την Κυριακή σε γερμανικό ραδιόφωνο ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι το άνοιγμα της συμφωνίας αποχώρησης, που περιλαμβάνει το λεγόμενο backstop, «δε θα σταθεί δυνατό να γίνει». Πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι ξέρουν τι δε θέλουν οι Βρετανοί, αλλά ακόμα περιμένουν προτάσεις για εναλλακτικές του
backstop διευθετήσεις.

Προειδοποίησε ότι ο χρόνος τελειώνει και κάλεσε τους «πατριώτες» στη Βρετανία μα αποτρέψουν το «απεγνωσμένο χάλι» που θα συνιστούσε ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο