Η κυβέρνηση Τζόνσον δεν αποκλείει να αγνοήσει νόμο κατά του άτακτου Brexit

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στη Βρετανία η δήλωση του υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ ότι η κυβέρνηση δε δεσμεύεται πως θα υπακούσει τυχόν νέο νόμο που θα απαγορεύει το Brexit δίχως συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επόμενη ημέρα.

Ερωτηθείς το πρωί της Κυριακής σε τηλεοπτική εκπομπή του BBC εάν η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με έναν τέτοιο νόμο τον οποίο θα επιχειρήσουν να περάσουν μέσα στην εβδομάδα οι φιλοευρωπαίοι βουλευτές, ο κ. Γκόουβ απάντησε: «Θα πρέπει να δούμε το νόμο».

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι είναι «αδύνατο» για μία κυβέρνηση να λέει ότι μπορεί να μην υπακούσει έναν νόμο, ο κ. Γκόουβ επανέλαβε ότι πρέπει πρώτα να δούμε το περιεχόμενο του νόμου και όχι να μιλάμε για ένα «γουρούνι στο σακί».

Μπαράζ αντιδράσεων

Ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών Τζον ΜακΝτόνελ σχολίασε ότι η κυβέρνηση Τζόνσον διολισθαίνει προς μία «εκλογική δικτατορία», ενώ ο Εργατικός σκιώδης υπουργός Brexit σερ Κιρ Στάρμερ είπε ότι η απάντηση της κυβέρνησης «κόβει την ανάσα» και ότι καμία κυβέρνηση δεν είναι πάνω από το νόμο.

Ο αναπληρωτής ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τομ Γουάτσον κάλεσε τους πολίτες να αναλογιστούν τη σοβαρότητα των λεγόμενων του κ. Γκόουβ. «Είμαστε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η σωστή απάντηση είναι 'θα υπακούμε πάντα τη βούληση του κοινοβουλίου'», προσέθεσε.

Αλλά και ο Συντηρητικός πρώην υφυπουργός Γκούτο Μπεμπ δήλωσε ότι «η πρωτοφανής διάθεση της κυβέρνησης να παραβεί τους κανόνες είναι ντροπή για τη δημοκρατία μας»

«Η ίδια η δημοκρατία μας είναι τώρα υπό απειλή από τον Μπόρις Τζόνσον και την κυβέρνησή του», συμπλήρωσε

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Τζόνσον έχει συνάντηση στην εξοχική κατοικία του Τσέκερς με συμβούλους του και με τους υπεύθυνους για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας για να αποφασίσουν πώς θα αντιμετωπίσουν τους Συντηρητικούς βουλευτές που έχουν πει ότι θα στηρίξουν μέσα στην εβδομάδα τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να περάσει έναν νόμο κατά του no deal.

Αντιδρώντας στις πληροφορίες ότι οι βουλευτές αυτοί θα τεθούν εκτός κόμματος, ο μέχρι πρότινος υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκωκ δήλωσε στο Sky News: «Κάποιες φορές είναι ανάμεσα στα προσωπικά και τα εθνικά συμφέροντα και τα εθνικά συμφέροντα πρέπει να έρχονται πρώτα. Αλλά ελπίζω να μη φτάσουμε σε αυτό».
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο