Ισπανία: Καμία απόφαση ως τώρα για τις τζιχαντίστριες κρατούμενες στη Συρία

Η πολιτική κρίση, στην οποία έχει περιέλθει η Ισπανία μετά τις εκλογές στα τέλη του Απριλίου, εμποδίζει την κυβέρνηση να λάβει απόφαση για την τύχη των τριών γυναικών τζιχαντιστών, που έχουν συλληφθεί στη Συρία και για τους 16 ανηλίκους που φροντίζουν, καθώς για πάνω από τέσσερις μήνες οι Αρχές Ασφαλείας ερευνούν την πιθανότητα διασύνδεσής τους με την τρομοκρατία λόγω της σχέσης τους με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Η τύχη των Λούνα Φερνάνδεθ, Γιολάνδα Μαρτίνεθ και Λούμπνα Φάρες, επί τέσσερις μήνες απασχολεί μία διυπουργική επιτροπή που εξετάζει την υπόθεση των δύο Ισπανίδων και της Μαροκινής, παντρεμένης με ισπανικής καταγωγής τζιχαντιστή. Οι τρεις γυναίκες παραμένουν σε συριακό στρατόπεδο προσφύγων αναμένοντας την κρίση της ισπανικής δικαιοσύνης σχετικά με πιθανό επαναπατρισμό τους.

Το ζήτημα είναι περίπλοκο, καθώς θα πρέπει να διαπιστωθεί εάν πραγματικά οι τρεις γυναίκες, που έχουν εκφράσει τη βούλησή τους να επιστρέψουν στην Ισπανία, είναι αυτές που δηλώνουν πως είναι κι εάν πραγματικά τα παιδιά τους είναι γόνοι κάποιου Ισπανού.

Οι τρεις γυναίκες υποστηρίζουν ότι μετέβησαν στη Συρία έπειτα από πιέσεις, ή επειδή τους έπεισαν οι σύζυγοί τους. Ωστόσο, οι ισπανικές υπηρεσίες ασφαλείας αφήνουν να εννοηθεί πως ο ρόλος τους ήταν πολύ πιο ενεργός από αυτόν την άβουλης και πιστής συζύγου. Ιδίως στην περίπτωση της Γιολάνδα Μαρτίνεθ, οι Αρχές δείχνουν επιφυλακτικότητα, διότι υπάρχουν στοιχεία, όπως επιστολές σε μέλη ενός πυρήνα ισλαμιστών στη Μαδρίτη, που τους προτρέπει να δραστηριοποιηθούν ενώπιον της κρίσης στη Συρία.

Η πιο πιθανή εξέλιξη είναι οι τρεις γυναίκες να οδηγηθούν στη φυλακή, αμέσως μετά τον επαναπατρισμό τους, καθώς η συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση τιμωρείται με κάθειρξη 6-12 ετών.

Το άλλο μεγάλο ζήτημα αφορά τον επαναπατρισμό των παιδιών τους, το τελευταίο εκ των οποίων-η κόρη της Φερνάνδεθ και του ισλαμιστή μαχητή συζύγου της Μοχάμεντ ελ Αμίν- γεννήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Υπάρχουν αρκετοί συγγενείς των οικογενειών στην Ισπανία που ζητούν την επιστροφή τους, όμως οι Αρχές της χώρας δεν επιδεικνύουν την ίδια μέριμνα, όπως άλλες χώρες, στον επαναπατρισμό ανηλίκων-- όπως για παράδειγμα η Γερμανία, ή η Γαλλία, που φροντίζουν για τον επαναπατρισμό παιδιών με γονείς που έχουν υπηκοότητα των κρατών αυτών κι έχουν εγκλωβισθεί στα στρατόπεδα της Συρίας μετά την πτώση του 'Χαλιφάτου' του ISIS.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ