Βρετανία: Συνάντηση ηγετών αντιπολίτευσης για αποτροπή no deal στο Brexit

Τους ηγέτες των κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης υποδέχεται σήμερα στο γραφείο του στο κοινοβούλιο ο αρχηγός του βρετανικού Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, σε μια προσπάθεια να συμφωνηθεί μία κοινή στρατηγική για την αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία.
 
Ο κ. Κόρμπιν έχει ταχθεί υπέρ της διενέργειας πρόωρων εκλογών με παράταση του Brexit πέρα από τις 31 Οκτωβρίου, με τον ίδιο να ηγείται μίας υπηρεσιακής κυβέρνησης. Ελπίζει λοιπόν ότι θα πείσει τους υπόλοιπους ηγέτες να στηρίξουν πρόταση δυσπιστίας των Εργατικών κατά της κυβέρνησης Τζόνσον, πιθανώς ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα, όταν η Βουλή επιστρέψει από τις θερινές διακοπές.
 
Παρόλα αυτά, ήδη η ηγέτιδα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον και φιλοευρωπαίοι Συντηρητικοί βουλευτές, που χρειάζεται να στηρίξουν την πρόταση δυσπιστίας για να πέσει η κυβέρνηση Τζόνσον, έχουν πει ότι ο κ. Κόρμπιν δεν είναι ο κατάλληλος για να ηγηθεί μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης ενότητας.
 
Η άλλη οδός αποτροπής του no deal που αναμένεται να εξεταστεί είναι ένα πιθανό νομοθέτημα με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης που θεωρητικά θα υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να ζητήσει νέα αναβολή του Brexit από τις Βρυξέλλες.
 
Πέρα από την κα Σουίνσον στην πρόσκληση του κ. Κόρμπιν έχουν ανταποκριθεί ο ηγέτης του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας στο Γουέστμινστερ Ίαν Μπλάκφορντ, η ηγέτιδα του Change UK ’ννα Σούμπρι, η Λιζ Σάβιλ Ρόμπερτς του ουαλικού Plaid Cymru και η Καρολάιν Λούκας, η βουλευτής του Πράσινου Κόμματος.
 
Κανένας από τους φιλοευρωπαίους αντάρτες βουλευτές των Συντηρητικών που προσεκλήθησαν δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση.
 

Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο